Ravinnon ja psyykkisen terveyden yhteys

06.09.2023

 "Kaikki sairaudet alkavat suolistosta" 

-HIPPOKRATES


Tiesitkö, että suolistossa asustaa noin puolitoista kiloa bakteereita, ja hyvän suolistomikrobiston tuntomerkkinä on niiden suuri määrä ja lajikirjo?


Terve suolistomikrobisto täyttää tärkeää tehtävää toimivassa ruoansulatuksessa, suojaa tulehduksilta ja vahvistaa esimerkiks immuunipuolustusta, ihomme heijastaessa suoliston terveyttä. Voidaan siis sanoa että iho on suoliston "tulkki" Jos kasvoissa tai vartalolla on paljon ihottumaa, se voi kertoa erilaisista vatsan ja suoliston epätasapainotiloista ja tulehduksista.


Tiedämme nykyisin, että ravinnon ja psyykkisen terveyden välillä on paljon selviä yhteyksiä. Se, mitä syömme, vaikuttaa laajasti siihen, miten voimme.


Moni asia viittaa siihen, että noin 90 prosenttia hyvänolonhormoni serotoniinista muodostuu vatsassa, ja siksi on useimmiten hyödyllistä tukea sisäistä hormoniympäristöä esimerkiksi sokerittomalla ruokavaliolla, jotta mahdollistaisi terveemmän mikrobiomin.


Tulehtunut suolistomikrobisto heikentää serotoniinin muodostumismahdollisuuksia, ja sillä uskotaan olevan suurempi vaikutus psyykkiseen terveyteen kuin moni uskoo. Dysbioosi (tulehtunut, heikentynyt suolistomikrobisto) aiheuttaa masennusta, koska se johtaa siihen, ettei elimistö pysty hyödyntämään serotoniinin muodostamiseen tarvittavia ravintoaineita. Suolisto on siis äärettömän tärkeä toimivan psyyken kannalta. Kun huolehtii suolistostaan pitämällä huolta hyvästä ravitsemuksesta ja jättämällä pois sokerin ja puhdistetut hiilihydraatit, se luo perustan hyvälle ololle. Kaikki suolistoa tukeva ruoka voi myös ehkäistä masennusta.


Jos tunnet itsesi alakuloiseksi, kannattaa pitää tavallista parempaa huolta vatsasta. Hyvän perusruokavalion lisäksi voinnin parantamiseksi ja mikrobiomin vahvistamiseksi on olemassa useita muitakin tehokkaita keinoja, ja niitä on hyvä käyttää esimerkiksi sokeri- ja hiilihydraattipitoisen ruokavalion jälkeen, kun immuunipuolustus horjuu tai jos voi psyykkisesti huonosti.


Kurkuma, inkivääri, kimchi, laidunliha tai resistentti tärkkelys, kuten kylmä vesi + perunajauho (resistentti tärkkelys), ovat vain joitakin tulehdusta ehkäiseviä esimerkkejä. Valittavana on paljon elintarvikkeita (kun vain tietää, mitä etsii), jotka sopivat eripaksuisille lompakoille.
TULEHDUS, SOKERI JA MASENNUS

 On olemassa paljon tutkimuksia, jotka osoittavat masennuksen ja prosessoidun ruoan välisen yhteyden. Sokeri ja puhdistetut hiilihydraatit stressaavat aivoja ja voivat lisätä masennuksen esiintyvyyttä, koska ne aiheuttavat tulehdusta. Monista tulee myös epänormaalin väsyneitä, heidän aivonsa tuntuvat sumuisilta ja he voivat saada vaikeita masennusoireita gluteenia sisältävistä elintarvikkeista.YHTEENVETO: SOKERI – TULEHDUS – MIKROBIOMI – PSYYKKINEN TERVEYS 

Mitä enemmän sokeria, hiilihydraatteja ja viljoja syömme, sitä suurempi on tulehdusriski. Ja mitä enemmän elimistön sisäisten hormoniympäristöjen on taisteltava tulehduksen kanssa, sitä suurempi on masennuksen ja psyykkisen terveyden heikkenemisen riski. Mitä enemmän tulehdusta, sitä heikompi on maha-suolikanavan terveys ja tärkeiden välittäjäaineiden, kuten serotoniinin, tuotanto. Serotoniini on hyvinvoinnin superaine, jolla on tärkeä merkitys psyykkiselle terveydelle ja tunteille, kuten hyvänolontunteelle ja rauhallisuudelle. Mitä parempaa (siis prosessoimatonta, sokeritonta, gluteenitonta) ruokaa syömme, sitä paremmat edellytykset luomme tulehdusta ehkäisevälle sisäiselle hormoniympäristölle mahassa ja suolistossa, ja se voi antaa meille erinomaisen pohjan hyvälle psyykkiselle terveydelle. Siksi on viisasta pitää huolta mahan bakteerikannasta ja pitää tärkeänä stressin vähentämistä (stressi on nykyruoan lisäksi suurin pahis monien sairauksien takana).


Sekä gluteeni että tulehdusta edistävä sokeri kannattaa jättää pois ruokavaliosta myös siksi, että ne molemmat pahentavat sekä masennuksen että ADHD:n oireita. Molemmat ovat tavallisia diagnooseja nykyisin.KAIKKI TERVEYS ALKAA VATSASTA 

Vääränlainen ravinto aiheuttaa tulehduksia, ja se on tavalla tai toisella kaikenlaisten sairauksien taustalla. Onneksi voimme tehdä paljon korjataksemme vatsan ja suoliston vaurioita, stimuloidaksemme uusien aivosolujen kasvua, hallitaksemme geneettistä perimää ja suojataksemme, parantaaksemme ja optimoidaksemme psyykkisiä toimintoja (epigeneettinen vaikutus).


Tämä kaikki alkaa siitä, mitä laitamme suuhumme. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on monille ratkaisu, joka luo perustan hyvälle terveydelle, koska se on tulehdusta ehkäisevä ja pystyy tukemaan maha-suolikanavan mikrobiston terveellistä hormoniympäristöä, tasoittamaan verensokeria ja madaltamaan insuliinitasoja. Se saa meidät voimaan hyvin siksi, että sen lähtökohtana on prosessoimaton, oikea ruoka evoluutiomallimme mukaisesti.

RATKAISU – OIKEAN RUOAN SYÖMINEN

On vanha totuus, ettei oikea ruoka tarvitse ainesosaluetteloa. Elintarvike, joka koostuu jostakin muusta kuin 100-prosenttisesti raaka-aineista, on kemiallinen cocktail.


Säilöntäaineiden, sidosaineiden (gluteeni) ja E-koodien kaltaiset ainesosat heikentävät terveyttämme hitaasti mutta varmasti, koska nämä aineet ovat aivan vieraita elimistöllemme ja biokemiallisille, hormonaalisille ja fyysisille järjestelmillemme.


Epäaitoon ruokaan piiloutuu suuri määrä lisättyä sokeria, eikä se vastaa läheskään niitä ajoittaisia pieniä hedelmien, marjojen tai makeiden juuresten määriä, joita esi-isämme söivät, kun oli satokausi tai niitä oli saatavilla.


Me nykyajan ihmiset lapamme suuhumme kamaa, jota järjestelmämme ei itse asiassa ole geneettisesti sopeutunut käsittelemään. Oikea ruoka toimii polttoaineena, joka saa meidät voimaan hyvin, antaa meille energiaa ja luo suolistomikrobistolle tasapainoisen, tulehdusta ehkäisevän ympäristön.


Tie homeostaasiin kulkee vatsan kautta. Ilman hyvää ruokaa on vaikea pitää insuliinitasoja matalina ja verensokeria tasaisena, jotta meillä olisi pitkään riittävää energiaa, joka jakautuu tasaisesti päivälle. Runsaasti sokeria, jauhoja ja maitotuotteita sisältävä ravinto aiheuttaa ja lietsoo tulehdusta ja vie meiltä sekä fyysisen (metabolisen) että psyykkisen energian.


LÖYDÄ LAADUKAS RUOKA KUITUKETODIEETIN AVULLA

Ketogeenisen ruokavalion lähtökohtana ovat vähähiilihydraattiset vihannekset, terveellisten rasvojen osuuden lisääminen ja kohtuullinen määrä täysiarvoista eläinproteiinia mahdollisimman puhtaista lähteistä. Se merkitsee tietoista päätöstä valita prosessoimatonta ruokaa, jossa ei ole lisättyä sokeria, gluteenia, viljoja eikä lisäaineita. Eläinperäisen ruoan tulisi olla peräisin tiloilta ja maanviljelyksestä, jossa eläimet ovat saaneet kasvaa rauhassa luonnon ehdoilla ja syödä vain niille luontaista ravintoa, eli ruohoa, yrttejä ja säilörehua.


KuituKetossa on kyse myös siitä, että tulehdusta aiheuttavat prosessoidut viljat ja raffinoidut kasviöljyt vaihdetaan ravinteikkaaseen, alkukantaiseen rasvapitoiseen ruokaan, unohtamatta hapatettuja lisukkeita ja prebioottisia kuituja. Silloin syömme geneettisen rakenteemme ja kehityksemme mukaisesti.


Mitä vähemmän syömme puhdistettuja hiilihydraatteja, tärkkelystä ja runsassokerisia elintarvikkeita, sitä parempi on insuliini- ja leptiiniherkkyytemme. Ja mitä parempi insuliini- ja leptiiniherkkyys on, sitä enemmän rasvaa palaa kaupan päälle. Samalla ruokahalun säätely lisääntyy ja tarvitsemme pienempiä määriä ruokaa tullaksemme kylläisiksi ja tyytyväisiksi.


Joten sano siis hyvästit väärille näläntuntemuksille ja mielihaluille ja toivota tervetulleeksi kylläinen vatsa ja tyytyväiset aivot Havupirtin KuituKeto ohjelman avulla!