Eroon riippuvuuksista - eroon ongelmista 

Tunnista alkoholiriippuvuus

 Kun kieltää varjonsa, se kasvaa


Oletko kasvanut kodissa, jossa vanhemmuus on hävinnyt alkoholismiin tai johonkin muuhun suureen olosuhteeseen? Oletko kadottanut yhteyden omaan itseesi? Ovatko omat tunteesi ja tarpeesi sinulle vieraita? Tuntuuko kuin eläisit, ei kenenkään maassa, jossa huutoasi ei kuule kukaan? Tunnetko olosi tukalaksi, ahdistuneeksi, rauhattomaksi tai epämääräisellä tavalla sellaiseksi, että sinulta puuttuu jotain olennaista? Onko kaikki edellämainittu niin sietämätöntä, että käytät kaikkia mahdollisia keinoja niistä eroon pääsemiseksi? Onko päihteet astuneet kuvaan vaientaaksesi edellämainittuja asioita?Voit tunnistaa alkoholiriippuvuuden tarkastelemalla esimerkiksi seuraavia alkoholin käytölle ominaisia piirteitä:

  1. Käytätkö alkoholia käytetään suurempia määriä tai pidempiä aikoja kuin oli tarkoitus?
  2. Etkö pysty halustasi huolimatta vähentämään tai lopettamaan alkoholinkäyttöä, vaikka se aiheuttaa haittoja esim. Ihmissuhteisiin ja terveyteen?
  3. Liittyykö humalaan sammumista tai muistikatkoksia?
  4. Käytätkö alkoholin hankkimiseen, juomiseen ja siitä toipumiseen huomattavasti enemmän aikaa kuin aikaisemmin?
  5. Juotko salaa tai häpeätkö sitä, miten usein tai paljon juot?
  6. Oletko pettänyt lupauksia läheisillesi ja sen johddosta sinuun ei luoteta niinkuin ennen?
  7. Kiinnostaako juominen enemmän kuin muut harrastukset?
  8. Oletko tuntenut itsesi juomisen jälkeen masentuneeksi tai ovatko univaikeudet ja ärtyisyys lisääntyneet?
  9. Syntyykö läheisten kanssa ristiriitoja ja työssä vaikeuksia, joiden seurauksia voivat olla esim. avioero, työstä irtisanominen ja taloudelliset vaikeudet?
  10. Oletko syyllistynyt rattijuoppouteen tai muihin rikkeisiin tai rikoksiin alkoholin käytön takia?

Alkoholismiin liittyvä suurten alkoholimäärien jatkuva käyttö altistaa myös tapaturmille sekä monille hengenvaarallisille sairauksille, kuten haimatulehduksille ja maksakirroosille.


Alkoholisti juo, koska hänellä on rankka työ, Työnarkomaani tekee työtä, koska taloudellinen tilanne niin vaatii. Ylpeä ei ole ylpeä, vaan selvästi muita parempi, katkera ei ole katkera, vaan väärin kohdeltu, uhri makaa lattialla ja syyttää muita siitä, että hänen päälleen astutaan, kostonhimoinen on oikeutetulla asialla, uskonnollinen on muita pyhempi, alemmuudentuntoinen on niin surkea, ettei voi tehdä mitään, koska ei kuitenkaan onnistuisi missään.

Kun kieltää varjonsa, se kasvaa. Kun on kyllin vahva myöntääkseen keskeneräisyytensä, kykenee nöyrtymään tullakseen syylliseksi. Kun on riittävän heikko myöntääkseen syyllisyytensä, voi pyytää anteeksi. Ja kun pyytää anteeksi, voi päästä vapaaksi, siitä syyllisyydestä tai negatiivisesta tunteesta, jota parhaansa mukaan meistä jokainen pyrkii kemiallisesti hälventämään. Siinä kuitenkaan tähän hetkeen asti onnistumatta.

Eroon riippuvuuksista, eroon ongelmista, eheytymisviikko Havupirtissä on toipumiskeskeinen, vertaistuellinen ja lääkkeetön vaihtoehto päihdeongelman tai yksilöä haittaavan käytösmallin korjaamiseen.

Päihdeongelma korjataan tarttumalla häpeän traumaan ja puhumalla se pois. Se on ainoa keino saada yksilö toipumaan sairaudestaan tai häntä ja lähiympäristöä vahingoittavasta käyttäytymismallista.

Suurin rikos elämää kohtaan on tuhlata se. On paljon hyviä asioita jotka haluavat tapahtua. Älä anna päihdeongelman olla enää niiden tiellä.