Kuitutesti

Testaa kotona

Kuitutesti

Sivustolla olevat terveystestit ovat helppoja kotitestejä jokaisen käyttöön. Voit tehdä testejä oman mielenkiintosi vuoksi tai mikäli sinulla on oireita, voivat nämä testit antaa viitettä kehosi tilasta.


Paksusta suolesta voi päätellä monenmoista ihmisen terveydestä. Tiedetään, että ravinnon suhteellisen nopea kulku on suolelle hyvästä. Jos ruoan jätteet ja sivutuotteet sekä bakteerien jäännökset ovat suolessa liian pitkään, seurauksena voi olla vahingollisia aineita, jotka vaikuttavat suoleen ja saattavat esimerkiksi lisätä paksunsuolen syövän riskiä.

Länsimaisten elintapojen ja teollisesti käsitellyn, kuiduttoman ruokavalion seurauksena ruoan kulku suusta vessanpönttöön saattaa kestää jopa kolmesta - neljään vuorokautta tai ääritapauksissa jopa kauemmin. Tämä on aivan liian kauan.

Enemmän liikkuvilla ja puhtaampaa ruokaa syövillä ihmisillä ruoka kulkee saman matkan alle vuorokaudessa.

Asian voi tarkistaa yksinkertaisella tavalla, nimittäin avaamalla purkin maissia ja nielemällä ainakin desin verran maissinjyviä veden kera. Maissia ei saa purra.

Sen jälkeen tulee tarkkailla, milloin maissinjyvien kuoret näkyvät ulosteessa, sillä ne eivät hajoa matkalla. Jos aikaa kuluu korkeintaan 48h tuntia, asiat ovat suhteellisen hyvin, mutta jos maissinjyviltä menee matkaan 3-4 vuorokautta tai kauemmin, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kuidun saantiin.

Mikäli kuitua on varmasti tarpeeksi ruokavaliossa ja maissinjyvien matka kestää silti kolmesta - neljään vuorokautta niin todennäköisin syy ummetukselle löytyy autonomisen hermoston epätasapainosta ja syy löytyy silloin stressistä tai käsittelemättömistä, alitajuntaan jääneistä tunteista, jotka pitävät autonomisen hermoston sympaattisen haaran voimakkaammin aktivoituna.

Tällöin ummetuksen syy löytyy siis mielenmaailmasta, niinkuin se tänä päivänä usein on.