Magnesium-testi 

Testaa kotona

Sivustolla olevat terveystestit ovat helppoja kotitestejä jokaisen käyttöön. Voit tehdä testejä oman mielenkiintosi vuoksi tai mikäli sinulla on oireita, voivat nämä testit antaa viitettä kehosi tilasta.

Magnesium


Magnesium on elintärkeä kivennäisaine ihmisen elimistön optimaalisen toiminnan kannalta. Sillä on tutkitusti rooli yli 300:ssa erilaisessa kehon entsyymireaktiossa, jotka ylläpitävät elimistön perustoimintoja.

Noin puolet kehon magnesiumista sijaitsee pehmytkudosten solujen sisällä, jossa suurin osa on sitoutuneena erilaisiin yhdisteisiin. Tätä kautta magnesium säätelee mm. solujen energiantuotantoa, proteiini- ja rasvahapposynteesiä, lihasten, sydämen ja verisuonten normaalia toimintaa sekä rasvan hapettamista energiaksi. Tämän lisäksi magnesium säätelee reseptoreiden toimintaa oppimis- ja muistiprosesseissa ja riittävä magnesiumtaso aivoselkäydinnesteessä on elintärkeää hermosolujen synapsien toiminnalle.

Magnesium on myös tärkeä luuston terveyden kannalta, sillä se säätelee luun muodostumista, D-vitamiinin aktivaatiota ja kalsitoniinin erittymistä kilpirauhasesta. Magnesiumvaje vaikuttaa negatiivisesti kalsiumtasapainoon ja kalsiumvaje voidaan usein todeta magnesiumvajeen seurauksena. Ellei magnesiumia saada ravinnosta, elimistö ottaa magnesiumin luustosta, jolloin sieltä purkautuu myös kalkkia ja fosforia. Magnesiumilla on näin tärkeää rooli esim. osteoporoosin ennaltaehkäisyssä. Riittävä magnesiumin saanti takaa kehon perustoimintojen optimaalisen toiminnan.

Magnesiumtason testaaminen verikokeilla on haastavaa ja lähes turhaa, koska vain n. 0,3 % kehon magnesiumista sijaitsee seerumissa. Paras tapa testata magnesiumin riittävyys kudoksissa onkin teettää magnesiumtason testi punasoluista. Jos haluaa välttää kalliit testit, voi suuntaa-antavan magnesiumtason testin suorittaa itselleen myös kotona laadukkaan lisäravinnemagnesiumin avulla.

Tee testi seuraavasti:

1. Hanki ensin laadukas magnesiumvalmiste, jossa mineraali on orgaanisessa muodossa esim. magnesiumsitraatti, -tauraatti, -glusinaatti, -asetaatti yms. Magnesiumin muodolla on iso vaikutus testin onnistumiseen, joten kaupan halpa magnesiumoksidi aiheuttaa vain löysän vatsan ennen kuin olet päässyt sen kanssa määrään, joka oikeasti vastaa kehosi magnesiumin tarvetta.

2. Nosta magnesiumin määrää yhden kapselin/tabletin verran joka ilta siihen saakka, että seuraavana päivänä vatsasi on hieman löysällä. Sopiva määrä on 10 mg per painokilo (esim. 60-kiloisen maksimiannos 600 mg). Tällöin tiedät yhtä kapselia pienemmän annoksen olevan sopiva päivittäisen lisämagnesiumin määrä.

Huomioithan, että kehon magnesiumin tarve vaihtelee mm. harjoitusmäärien ja stressin mukaan. Hetkellisesti liian suuresta magnesiumin määrästä ei ole haittaa, kunhan vähennät saantia heti kun vatsan toimintaan tulee muutosta.

Ajoita magnesiumin saanti pääasiassa iltaan. Se rauhoittaa elimistöä ja auttaa nukahtamaan. Nauti magnesium aterioiden yhteydessä.