Rentoutuminen

07.09.2021

Monet epämääräiset kivut ja oireet ovat merkkejä stressistä. On siis opeteltava rentoutumaan.

Rentoutuminen ei ole vaikea asia. Vaikeus on siinä, että jo rasittunut olemuksemme pelkää joutuvansa taas ponnistelemaan. Rentoutuminen ei kuitenkaan ole tekemistä tai suorittamista, vaan enemmänkin kuuntelemista, havaitsemista, ymmärtämistä ja irtipäästämistä.

Kuunteleminen on sitä, että yksinkertaisesti kuunnellaan kehon viestejä, tuntemuksia ja oireita eikä heti torjuta niitä haitallisena hälynä. Havaitseminen on sitä, että huomataan kehon antamilla merkeillä yhteyksiä elämäntapoihin ihmissuhteisiin jne. Ymmärtäminen on oman kokonaisvaltaisuutensa ymmärtämistä, eri asioiden vuorovaikutusten tajuamista omassa elämässään sekä sitä, että on vastuussa itsestään ja voi tehdä kaikenlaista auttaakseen itseään.


Irti pääseminen on asennekysymys. Kun kuuntelee eri asioiden vaikutukset elämässä, voi päästä irti pinttyneistä tottumuksista, ajatuksista ja asenteista. Voi käsittää, että on ainutlaatuinen ja että on oikein huolehtia itsestään.

Rentoutuminen on itsensä ilmaisemista; se on vain tarvittavan energian käyttämistä. Se on myös mielihyvän kokemista. Ihmisen aivoissa ja etiäishermoissa on elimistön valmistamia aineita, neuropeptidejä, joiden vapautuminen lieventää kipua ja tuottaa hyvää oloa. Näitä elimistön omia "huumausaineita" erittyy hölkän, venyttelyn, hieronnan, hellimisen, yms. vaikutuksesta. On siis rentouttavaa oppia hoitamaan itseään.


Harjoitus, johon on sovellettu yleisimpiä rentoutusmenetelmiä:

Löysät, kevyet vaatteet. Rauhallinen tila. Lepää sopivalla alustalla. Vältä liian pehmeää alustaa.

  • Vaihe Hengittele neljä kertaa syvään ja anna uloshengityksen tulla vapaasti huokaamalla. Pyri koko harjoituksen ajan mieltämään hengitys siten, että uloshengitys vie jännitystä, kuonaa ja kaikkea turhaa pois. Sisäänhengitys tuo elämänvoimaa ja terveyttä. Hengitä syvään, pallean kautta.


Tarkkaile oloasi, kehosi tuntemuksia. Voisitko luottaa alustaan enemmän, heittäytyä täysin sen kannatettavaksi? Luo nyt mielikuva kehosi tuntemuksista, ja vertaa sitä sitten harjoituksen lopussa olevaan tilanteeseen.

Jännitä nyt koko kehosi siten, että annat jännityksen kulkea aaltomaisesti varpaista ylös, päähän saakka, kunnes koko keho on aivan jännittynyt. Pysyttele jännittyneenä 4-5 sekuntia ja anna sitten koko kehon sulaa täysin rennoksi.

Pidä parin minuutin tauko, jonka aikana annat hengityksen virrata vapaana. On tarkoitus, että varsinkin uloshengitys helpottuu koko ajan. Voit venytellä, ravistella tai hieroa, jos keho tuntu sitä kaipaavan.

Yritä sovittaa liikkeet hengitykseen: sisäänhengityksellä jännitys, uloshengityksellä rennoksi. Voit jännittää koko vartalon 4-5 kertaa. Huomaa joka kerta uusia asioita kehostasi ja anna kerta kerralta jännitysten laueta yhä enemmän.

Rentotusharjoitus 2.

  • Aseta tyynyt polvitaipeitten alle niin, että polvet ja reidet lepäävät rentoina vähän ulospäin kääntyneinä. Vedä niskan ja pään alle tyyny siten, että niska voi levätä täysin rentona. Pane kädet vatsalle ja tyynyt kyynärpäitten alle, jos se on tarpeen. Tärkeintä on, että tämä alkuasento on heti mahdollisimman rentouttava.

Ole nyt tietoinen siitä, että voit ajatuksilla ja mielikuvilla vaikuttaa kehosi tilaan. Sano itsellesi: annan koko kehoni rentoutua, annan hermoston, verenkierron ja jokaisen lihaksen rentoutua.

Seuraa jälleen hengitystä ja sano ajatuksissasi; hengitän rauhallisesti ja tasaisesti, hitaasti ja rauhallisesti. Huomaa, kuinka hengitys hidastuu ja rauhoittuu. Seuraa hengitystä 2-3 minuuttia, kunnes se on hidasta ja rauhallista. Jokaisella uloshengityksellä lihaksesi rentoutuvat yhä enemmän, tuntuvat veltommilta ja painavammilta. Sano itsellesi ja koe, kuinka raskailta ja painavilta lihakset tuntuvat. Koko keho rentoutuu ja rauhoittuu yhä enemmän.

Käy sen jälkeen koko keho läpi. Aloita jaloista sanoen; jalkani tuntuvat painavilta ja lämpimiltä ja joka hengityksellä raskaammilta. Kuvittele, kuinka sisään hengittäessäsi yrität nostaa jalkoja ja kuinka lyijyn raskaat ja veltot ne ovat. Siirry samalla tavoin vähitellen ylöspäin ja anna kehon kaikille osille ohjeet tulla lämpimiksi ja painaviksi.

Kuuntele kehoasi, tunne kuinka miellyttävä painon ja lämmön tunne leviää koko kehoon. Ainoastaan otsa voi tuntua mukavan viileältä. Kerro itsellesi, että joka kerta rentoutuminen on helpompaa ja vaikuttavampaa. Ajattele myös, kuinka tarpeen se on sinulle ja kuinka se virkistää kehoasi ja mieltäsi.

Ellet enää halua jatkaa seuraavaan vaiheeseen, voit ajatella hengityksesi tuovan rentoutuneisiin lihaksiisi virkistävää ja keventävää energiaa. Käy nopeasti läpi koko keho päästä jalkoihin ja anna sille virkistäviä suggestioita. Venyttele varovasti. Tee sitä mikä tuntuu tarpeelliselta. Tunne kuinka uudistunut olosi on.

Jos haluat jatkaa ennen loppukevennystä seuraavaan vaiheeseen, jossa annat olemuksesi latautua elinvoimalla. Jos sinulla on taipumus nukahtaa ja mahdollisuus siihen , kerro itsellesi, että uni virkistää ja parantaa. Kun heräät, tunnet voivasi oikein hyvin.

Rentoutusharjoitus 3.

  • Kuvittele jokin miellyttävä maisema, jossa on helppo olla. Näe ja koe itsesi, siellä lepäämässä. Jos siellä on sininen taivas tai sinisiä järven tai meren selkiä, tiedät kuinka sininen rauhoittaa ja rentouttaa. Jos maisemassa on vihreää, se uudistaa, parantaa ja tasapainottaa. Tuuli vie huolia pois, aurinko lämmittää ja sulattaa kovettuneita paikkoja. Tunne tuoksut. Kerää mielikuvapaikastasi voimia, virkeyttä ja iloa.

Lopuksi pyörittele ranteita ja nilkkoja. Liikuttele niskaa, olkapäitä ja selkää. Venyttele rauhallisesti. Kuuntele vielä hetki ja vertaile onko olosi toisenlainen kuin aloittaessasi, esimerkiksi rauhallisempi. Harjoituksen tarkoituksena on vain toimia virikkeenä yhteyden löytämiseksi kehoon. Voit tehdä siitä vain osia, omia sovellutuksia tai keksiä uusia. Harjoitukseen voit lisätä erilaisia myönteisiä suggestioita, joita toistat mielessäsi.

Ole leikkisä ja kekseliäs kun rentoilet. Älä arvostele vaan suhtaudu ystävällisesti ja hellästi pieniin häiriöihin kehossasi. Se kaipaa sinua.