Kipu, sen hallinta, voittaminen ja sen seuraukset tämän päivän Suomessa.  

22.12.2022


Kipu, sen hallinta, voittaminen ja sen seuraukset tämän päivän Suomessa.


Hakiessamme vastausta kysymyksiin, jotka määrittävät ihmisen vakaumusta ja kykyä hallita kipua, täytyy olla riittävän rohkea eksyäkseen ja kolhiintuakseen, koska vain sillä tavalla löydetään ne asiat, joiden löytäjän tulee olla riittävän rohkea ja jotka muuten pelon vuoksi saattaisivat jäädä löytymättä. Ainakin Suomessa.


Toivon, että teillä, jotka tätä tiedotetta lukevat on silmät jotka näkevät, korvat jotka kuulevat ja sydän joka ymmärtää.


Meidän ihmisten eloon sisältyy monenlaista. Onnea, menetyksiä, pelkoja ja toivoa, innostusta uuden luomisesta, huolta tulevaisuudesta sekä meiltä jokaiselta löytyvä menneisyys, jota reflektoimalla voimme pyrkiä muuttamaan itse itsestämme paremman ja helpommin hyväksyttävän version erityisesti itsellemme.

Me teemme joka päivä päätöksiä, jotka muokkaavat elämäntarinaamme. Suurimmalla osalla meistä kuitenkin on aikoja, joista emme kerro mielellämme muille.


Päädyit ehkä johonkin, jossa et koskaan halunnut olla. Et aikonut mokata sitä, mutta niin vain kävi. Teit päätöksiä, jotka veivät sinut pitemmälle kuin koskaan aioit mennä. Teit asioita, jotka tulivat maksamaan enemmän kuin ajattelit joutuvasi maksamaan. Ehkä suututit ihmisiä tai toimit jopa arvomaailmaasi vastaan? Saatoit rikkoa lupauksia. Teit asioita, joita et uskonut ehkä saavasi korjatuksi.


Toisinaan herää kysymys, siitä mikä on elämän tarkoitus? Mitä mieltä elämässä on? Onko siinä mitään järkeä? Eikö olisi vain parempi luovuttaa ja antaa olla? Vastaukset, näihin kysymyksiin saattavat löytyä, kun koet löytäneesi oman tehtävän elämässäsi.


Minua ohjaa tarve auttaa myös heitä, jotka jäävät avun tarpeensa kanssa liian usein yksin (eikä vähiten siksi koska olin yksi heistä). Etsiä vastauksia asioihin totutun, jopa turvalliseksi koetun kuvan ulkopuolelta, jonne pitää uskaltaa mennä silloin kun vastausten tarve on kaikkein suurin, eikä apua löydy sen instituution suunnalta, jonka tulisi yleisen, nykyään valitettavasti vallitsevan ajattelutavan mukaan pitää terveydestämme huolta, eli julkisen terveydenhuollon, vaikka jo Hippokrates aikanaan sanoi, että jokaisen meistä tulisi itse olla itsellemme myös oma lääkäri.


Asiat saadaan näyttämään niin paljon pahemmilta kuin ne ovatkaan, riippuen siitä näkökulmasta, joka asian esille tuo ja missä kontekstissa.


Suomessa valitettavan harvoin ymmärretään asioita, jotka aiheuttavat epätietoisuudesta johtuvaa pelkoa, tuomitsemista ja ymmärtämättömyyttä, jota yritän tämän tiedotteen avulla hiukan hälventää.


Tämä tiedote on vastine Länsi-Savo sanomalehdessä ja tuleviin muihinkin uutisjulkaisuihin liittyen, asian tiimoilta, johon jouduin vastaamaan Etelä-Savon Käräjä-oikeudessa 29.11.2022, reilut kolme vuotta sitten tapahtuneeseen hampun kasvatukseen liittyen, ajalta ennen Havupirtin aloittamista (2018-2019), nyt eläessämme jo vuotta 2023 ja josta minulle tuomittiin vankeutta, voimassa olevan oikeuskäytännön mukaisesti, joka ei jätä sijaa sille, mikä on moraalisesti oikein ja mikä väärin. Toistaiseksi.


Seuraamus ei kuitenkaan ole vielä lainvoimainen ja se ettei minua vaadittu vangittavaksi tässä vaiheessa on poikkeuksellista (juurikin edellämainittu oikeuskäytäntö huomioon ottaen) ja kertoo omalta osaltaan myös siitä, ettei asia ei ole niin mustavalkoinen kuin Länsi-Savo sanomalehti antoi uutisoinnissaan aiheesta ikävällä tavalla ymmärtää.


Havupirtin toiminta jatkuu kuten tähänkin asti ja jatkamme työtämme entistäkin suuremmalla innolla ja intensiteetiillä, kaikista ikävistä huhuista, puheista ja ymmärtämättömyydestä asiaa kohtaan huolimatta.


Ihmisillä on tapana tuomita, väheksyä ja syrjiä asioita, joita he eivät ymmärrä. Tämän vuoksi vaikeistakin asioista pitää puhua ja antaa niille ääni, jotta syntyy keskustelua ja sen johdosta ymmärrystä, ymmärtämättömyyden tilalle.


Kuten jo alussa sanoin, niin meillä kaikilla on menneisyytemme, joka itselläni saattaa olla hiukan värikkäämpi ja kokemusrikkaampi kuin monella muulla, ollen samalla myös valtava rikkaus ja voimavara siinä työssä, jota saan tänä päivänä tehdä ihmisten hyväksi.


Taustaa

Sairastan Hortonin neuralgiaa, johon sain diagnoosin vuonna 2019.

Kyseessä on neurologinen sairaus, johon nykylääketieteellä ei ole antaa parantavaa hoitoa.

Sen aiheuttamaa kipua yritetään hillitä lääketieteen konstein muun muassa kortisonilla, verenpainetta laskevilla- ja tehokkaimmilla migreenilääkkeillä, joita annostellaan pistoksina reiteen, jotta kipukohtaus asettuisi edes paremmin "siedettävälle" migreenin tasoiselle päänsärylle.

Hortonin päänsäryn aiheuttamat kipukohtaukset ovat niin tuskallisia, että jos niiden sattuessa olisi ase käden ulottavilla, sitä käyttäisi epäröimättä, jotta tuskallinen kipu helpottaisi ja menisi pois.

Ihmisen, joka siitä ei joudu kärsimään, on vaikea varmasti ymmärtää miten paljon ihminen, joka siitä kärsii, on valmis tekemään, jotta sen saisi parannettua. Vallitseva lainsäädäntö ei rajoittavana tekijänä ole silloin kovinkaan rajoittava tekijä, jos vastaus kivunlievittämiseen löytyy lain nurjemmalta puolelta. Mutta ihminen, joka kyseisestä sairaudesta kärsii, tietää, että silloin on valmis tekemään mitä tahansa, jotta kivun saisi hallintaansa ennen kuin on liian myöhäistä.

Nimi itsemurhapäänsärky, jona Hortonin neuralgia kansankielellä tunnetaan, saa nimityksensä siitä, että aina, joku väsyy kipujen kanssa elämiseen ja päättää päivänsä oman käden kautta, jotta sen aiheuttama kipu viimein helpottaisi.

En ole valinnut kyseistä sairautta tahallani kiusakseni ja ymmärrän kokemusteni ansiosta myös heitä, jotka sitä sairastavat tai jotain muuta hermostollista sairautta ihan eri tavalla. Kipu on ikävä kaveri, varsinkin jos sitä ei saada kuriin lääkäreidenkään toimesta, joiden kädet ovat omalta osaltaan sidotut nykyisenkaltaisen lainsäädännön kanssa.

Kunnioitan esivaltaa ja pyrin elämään nykyisin sitä kunnioittavasti, mutta tässä asiassa en voi olla liikaa pahoillani, koska se on ainakin osittain, jopa pelastanut oman henkeni ja auttanut monia muita samankaltaisista oireista kärsiviä.

Meistä kuitenkin jokaisella, lähtökohdista, elämänkäänteistä ja elämäntilanteista riippumatta on oikeus onnelliseen ja kivuttomaan elämään, joka ei valitettavasti toteudu kaikkien osalta tämän päivän hyvinvointiyhteiskunnassa nimeltä Suomi, vaikka apu löytyisi usein lähempää kuin moni osaisi edes arvata. Luonnosta.

Itsensä lääkitseminen, hoitaminen tuloksellisesti ja avunantaminen heille, jotka eivät olisi muuten saaneet kipuihinsa apua, eivät mielestäni täytä moraalisesti rikoksen tunnusmerkistöä. Varsinkaan silloin kun meistä huolta pitävä instituutio ei kykene siinä yksilötasolla riittävästi auttamaan.

Joskus tulee tilanne, että oma terveys ja siihen liittyvät asiat tulee ottaa omiin käsiin, varsinkin jos niihin on kertynyt jonkun verran osaamista, näkemystä ja tietämystä luontaisesta lääkinnästä ja kehon endokannabinoidijärjestelmän toiminnasta, sekä siitä miten siihen on mahdollista vaikuttaa.

Olen puhunut suhteellisen avoimesti luennoillani, joita olen tähän mennessä kerennyt pitämään pitkälti yli toista sataa, menneen elämäni aikana kertyneistä vastoinkäymisistäni, joissa jokaisessa on kuitenkin ollut hopeareunus synkimmässäkin pilvessä.

Ilman näiden kokemusten tuomasta taakasta johtuvaa henkistä kipua, epävarmuutta, epäuskoa ja eksymistä välillä pimeään, en kykenisi tänään saavuttamaan sitä syvyyttä henkisessä kasvussa ja kehityksessä, johon elämä oli minun tarkoittanut kulkea.

Edellä mainitun matkan ansiosta, olen kerennyt saamaan runsaasti hyvää mieltä kohtaamistani asiakkaistamme, joita olen voinut osaltaan myös kokemusteni reflektoinnin ansiosta voinut auttaa ja heidän kiitokset ovat lämmittäneet mieltä, sekä osoittaneet että tähänastisen matkani jokainen "kuoppa" ja vastoinkäyminen on ollut senkin takia merkityksellinen ja kokemisen arvoinen.


"Älkää tuomitko sen mukaan, miltä asia päältä katsoen näyttää, vaan tuomitkaa, kuten koette oikeaksi."

Jos oma poikasi, tyttäresi tai puolisosi sairastaisi sairautta, johon ei toistaiseksi ole parantavaa lääkettä/hoitoa ja olisit joutunut katselemaan hänen kärsimystään voimatta tehdä asialle mitään ja vaarana olisi pahimmillaan, että hän päättäisi päivänsä sen seurauksena, mitä tekisit?

Olisitko kääntynyt minun puoleeni ja tuomitsisitko, jos se mitä löysin, olisi tuonut avun? En usko. Luulen että kiittäisit.

Rakkaus täyttää kaiken lain ja kaikki kunnollisuusvaatimukset. Se ei tee kenellekään vääryyttä, päinvastoin, se on aina vapaa tekemään kaikkea hyvää.

Minä valitsin rakkauden ja valitsen sen aina tästäkin eteenpäin, pyrkien noudattamaan sitä periaatetta, että mitä toivon tehtävän minulle, teen minäkin muille.

Huumausainelain perusteella, ja mikäli sitä tulkittaisiin sanantarkasti on hampun kasvattaminen kiellettyä vain huumausainekäyttöä varten. Onko tämä ollut sitä, nyt kun tiedät enemmän niistä lähtökohdista, joista lähdin liikkeelle ja josta minut ilmiantoi oma siskoni.

Itse kykenen elämään tekojeni kanssa pää pystyssä, enkä voi liiaksi pyydellä anteeksi sitä, että paransin omaa elämänlaatuani valtavan paljon saamalla itselläni diagnosoidun Hortonin neuralgian kipukohtaukset hallintaan ja auttamaan niitä ihmisiä, jotka Suomen lainsäädännöstä ja Kelan sekä Valviran ohjauksesta johtuen eivät muuten saaneet sitä apua, minkä he olisivat ansainneet. Pahoittelen kuitenkin tekoani heille, jotka siitä loukkaantuvat ja jotka eivät halua edes yrittää ymmärtää asioita laajemmassa perspektiivissä.

Mitä tästä ikinä lopulta seuraakin, tapahtuu sekin tarkoituksesta ja lisää myös tietoisuutta siitä, miten luonnosta voi löytyä se tarvittava apu, jota lääkeyhtiöt ja tiede eivät ole kyenneet ratkaisemaan.


Hamppu, kukka, höpöheinä , kannabis, marijuana, kipu ja endokannabinoidijärjestelmä

Hamppu on monipuolinen kasvi, jota on hyödynnetty moniin eri tarkoituksiin jo tuhansien vuosien ajan. Myös nykyisten tutkimustietojen mukaan, sillä on useita merkittäviä lääkinnällisiä hyötyjä, mutta myös mahdollisia haittavaikutuksia.

Se on kuitenkin yleisellä tasolla edelleen melko huonosti ymmärretty aihe, varsinkin heidän joukossaan, jotka ovat kasvaneet paremman tiedon puutteessa "kielletään kaikki" aikana 1960-luvulta alkaen, vaikkakin hamppua on käytetty luontaisena lääkkeenä mitä moninaisimpiin vaivoihin jo monen tuhannen vuoden ajan.

Kannabiksen kipua lieventävä vaikutus johtuu sen kyvystä vaikuttaa kaikilta nisäkkäiltä löytyvään endokannabinoidijärjestelmään, josta kerron kohta hiukan enemmän.

Yli 2000 vuotta vanhojen muinaisten kiinalaisten tekstien mukaan sitä suositeltiin yli 100 eri vaivan hoitoon, esimerkiksi kihtiin, reumatismiin, malariaan ja hajamielisyyteen. Hyvät asiat kestävät aikaa ja ovat useimmiten yksinkertaisia.

Euroopassa suurin muutos yleisessä suhtautumisessa hamppuun tulee varmasti muuttumaan, kun Saksa Euroopan johtavana valtiona tulee laillistamaan sen nyt kuluvalla vaalikaudellaan.


Mistä kannabiksen vaikutukset johtuvat?

Toisin kuin monen muun "päihteen" kohdalla, kannabiksen vaikutukset eivät johdu vain yhdestä tietystä aineesta, vaan ne ovat useiden eri yhdisteiden summa.

Hamppu on kemialliselta koostumukseltaan kompleksi kasvi, jossa esiintyy yli 400 eri yhdistettä. Näistä osalla on psykoaktiivisia ja fysiologisia ominaisuuksia. Tärkeimpiä vaikuttavia yhdisteitä ovat fytokannabinoidit ja terpeenit.

Fytokannabinoidit ovat hamppukasvissa esiintyviä uniikkeja yhdisteitä, jotka ovat keskeinen syy sen niin päihdyttäviin, kuin lääkinnällisiinkiin ominaisuuksiin. Ne vaikuttavat aivojen välittäjäaineiden sekä kehomme endokannabinoidijärjestelmän toimintaan.

Lääkekannabiksen vaikutus perustuu siinä oleviin kannabinoideihin, joita on löydetty kasvista yli 100 kappaletta, joista erityisesti kaksi nousee esiin: THC ja CBD.


Muut kannabinoidit

Kahdesta edellä mainitusta kannabinoidista on runsaasti tutkimustietoa ja niiden ominaisuudet ja erot ymmärretään melko hyvin. Pääsääntöisesti nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä enemmän kasvi sisältää thc:tä, sitä päihdyttävämpi se on. Mitä enemmin cbd:tä, sen terapeuttisempi vaikutus sillä on käyttäjäänsä ilman päihdyttävää vaikutusta.

Hamppukasvista siis on kuitenkin löydetty yli 100 kannabinoideksi luokiteltua yhdistettä, joista jokaisella on omat uniikit ominaisuutensa. Monien pienempien kannabinoidien vaikutuksia ei kuitenkaan vielä toistaiseksi tunneta kovinkaan hyvin.


Muita yleisimpiä hampussa esiintyviä kannabinoideja ovat mm:

 • Kannabinoli (CBN)
 • Kannabigeroli (CBG)
 • Tetrahydrokannabinolihappo (THCA)
 • Kannabidiolihappo (CBDA)
 • Tetrahydrokannabivariini (THCV)
 • Kannabidivaroli (CBDV)


Endokannabinoidijärjestelmä ja sen tarkoitus

Endokannabinoidijärjestelmä on laaja solureseptorien verkko, joka pitää yllä kehomme biologista tasapainoa eli homeostaasia ja se löytyy kaikilta nisäkkäiltä. Se varmistaa omalla toiminnallaan kaikkien muiden järjestelmien kitkattoman toiminnan, joihin kuuluu muun muassa: ruoansulatuselimistö ja suolisto, keskushermosto (kivun aistimuksineen), immuunijärjestelmä ja tuki- sekä liikuntaelimistö.

Kehon lämpötilaa voi ajatella esimerkkinä homeostaasista. Sen pudotessa liian alas tai noustessa liian korkeaksi kehon normaalit fysiologiset toiminnot häiriintyvät. Kehomme työskentelee siis jatkuvasti lämpötilan pitämiseksi turvallisessa 36–37 °C välissä.

Kaikki kehomme järjestelmät ovat pysyvässä fysiologisessa tasapainossa ja endokannabinoidit auttavat tarvittaessa säätelemään tätä tasapainoa.


Endokannabinoideilla on säätelevä rooli seuraavissa kehon järjestelmissä:

 • Keskus- ja ääreishermosto
 • Hormonijärjestelmä
 • Immuunikudos
 • Aineenvaihdunta

Kannabiskasvin tuottamat molekyylit eli fytokannabinoidit ovat kemiallisesti samanlaisia kuin kehon omat endokannabinoidit. Niiden rakenne on niin lähellä toisiaan, että fytokannabinoidit voivat sitoutua endokannabinoidijärjestelmän reseptoreille ja muokata entsyymien aktiivisuutta, joka mahdollistaa endokannabinoidijärjestelmän "säätämisen" fytokannabinoidien avulla.


MITKÄ OVAT ENDOKANNABINOIDIJÄRJESTELMÄN OSAT?

Kolme tärkeää elementtiä muodostavat endokannabinoidijärjestelmän: endokannabinoidit, kannabinoidireseptorit ja entsyymit.

 • Endokannabinoidit ovat kehon syntetisoimia kannabinoideja, jotka toimivat viestimolekyyleinä endokannabinoidijärjestelmän reseptoreille sitoutuen. Kehon kaksi pääasiallista endokannabinoidia ovat anandamidi ja 2-AG.

 • Endokannabinoidijärjestelmässä esiintyy kahta erilaista reseptorityyppiä: CB1 ja CB2.

 • Entsyymeillä tarkoitetaan proteiineja, jotka kykenevät katalysoimaan kemiallisia reaktioita. Endokannabinoidijärjestelmään kuuluu niin endokannabinoideja hajottavia kuin rakentaviakin entsyymejä. Eräs tärkeimmistä entsyymeistä on anandamidia hajottava rasvahappo aminohydrolaasi.


MIKSI MEILLÄ ON KANNABINOIDIRESEPTOREITA?

Kannabinoidireseptorit toimivat välittäjinä solun ulkopuolisen tilan ja solun sisätilan välillä. Aktivoitu kannabinoidireseptori laittaa liikkeelle tapahtumien ketjun, joka muuttaa solun toimintaa ja laukaisee kollektiivisen toiminnan kohti tasapainotilaa.

Kannabinoidireseptoreita esiintyy lukuisten solutyyppien solukalvolla kautta koko kehon. Toisella puolella on solun ulkopuolinen tila ja toinen puoli sijaitsee solun sisällä. Solukalvo toimii suojaavana muurina, jonka pinnalla olevat reseptorit reagoivat sen ulkopuolelta tuleviin kemikaaleihin. Kannabinoidin sulkiessa kannabinoidireseptorin se lähettää samalla signaalin solun sisään ja aiheuttaa tilapäisiä muutoksia solun toiminnassa.

Päänsärkysairauksista yleisin, eli migreeni linkittyy myös endokannabinoiditasoihin. Tästä on myös tieteellistä tutkimustietoa, sillä tutkijat ovat kyenneet yhdistämään migreenin endokannabinoidijärjestelmän virheelliseen säätelyyn. Kliinisten havaintojen kautta on pystytty toteamaan, että migreenipotilaiden aivo-selkäydinnesteen anandamiditasot ovat oletusarvoa alhaisempia. Silloin kehossa kulkevien endokannabinoidien alhaisten määrien arvellaan voivan aiheuttaa ongelmia endokannabinoidijärjestelmän säätelyssä. Tähän voisi helpoimmalla ja tehokkaimmalla tavalla vaikuttaa lääkehampusta löytyvien fytokannabinoidien avulla, mikäli sen saatavuus olisi hiukan helpommalla tasolla.


MITEN STIMULOIDA ENDOKANNABINOIDIJÄRJESTELMÄÄ?

Endokannabinoidijärjestelmän roolia ihmiskehon tasapainotilan ylläpitämisessä voi kuvailla elintärkeäksi. Mitä siis tapahtuu, jos endokannabinoidijärjestelmä ajautuu epätasapainoon?

Tutkimustulokset antavat viitteitä siitä, että kaikilla ihmisillä on oma yksilöllinen vireensä endokannabinoidien suhteen. Tällä tarkoitetaan kehon tuottamien ja kierrättämien endokannabinoidien määrää. Endokannabinoidien alhainen määrä voi aiheuttaa endokannabinoidien puutokseksi nimetyn tilan.

Miten siis pitää endokannabinoidijärjestelmä tasapainossa?

Tähän endokannabinoidijärjestelmän stimulointiin on onneksi muutama yksinkertainen ja luonnollinen lähestymistapa.

 • Fytokannabinoidit: kuten olen jo todennutkin, niin THC:n ja CBD:n tapaiset kasvipohjaiset kannabinoidit vaikuttavat kannabinoidireseptoreihin. Myös tutkimustulokset kertovat, että tällainen ulkopuolinen lisä voi olla avuksi alhaisesta endokannabinoidien määrästä kärsittäessä.

 • Fyysinen harjoittelu: juokseminen ja pyöräily voivat tarjota helpon ja luonnollisen keinon aivojen anandamidin tasojen nostamiseen. Ovatko juoksulenkin jälkeen seuraavat euforiset tuntemukset tuttuja? Runner's high nimellä tunnetun ilmiön arveltiin aiemmin johtuvan endogeenisista opioideista, mutta tarkemmat tutkimukset ovat paljastaneet, että anandamidilla voi olla osuutta näiden mukavien tuntemusten synnyssä. Hauska sattuma on, että sana anandamidi tarkoittaa sanskriitiksi hurmiota.

 • Omega-rasvahapot: Voiko alhainen endokannabinoidien taso johtua ruokavaliosta? Ehkä, sillä keho tarvitsee omega-3-rasvahappoja endokannabinoidien syntetisointiin. Korkeita omega-3 pitoisuuksia löytyy mm. kalasta, hampunsiemenistä, saksanpähkinästä, pellavansiemenestä, chian-siemenestä ja mädistä.

 • Karyofylleeni: useista kulinaristista yrteistä ja myös hampusta löytyvät terpeeni karyofylleeni toimii myös ruokavaliopohjaisena kannabinoidina, sillä se sitoutuu CB2-reseptoriin. Tämä vaikutusmekanismi antaa molekyylille hermoja rauhoittavia ja mielialaa nostavia ominaisuuksia. Rosmariini, mustapippuri, humala, neilikka ja oregano sisältävät tunnetusti korkeita pitoisuuksia tätä kannabinoidi-terpeeniä.

 • Muut ruokavaliopohjaiset kannabinoidit: kannabis tuottaa yli 100 erilaista kannabinoidia, mutta niitä löytyy runsain määrin myös muista kasvikunnan tuotteista.

Tässä lista joistain suosituimpiin kuuluvista lähteistä:

 • Tryffelit: anandamidi (CB1, CB2)
 • Auringonhattu: alkamidi (CB2)
 • Maca: macamidi (CB1)
 • Kava: yangoniini (CB1)
 • Chilipaprikat: kapsaisiini (TRPV1)
 • Mustapippuri: piperiini (TRPV1)
 • Inkivääri: gingeroli and zingeroni (TRPV1)
 • Kaakao: N-oleoyylietanoliamini and N-linoleoyylietanoliamini (FAAH inhibiittori)


Kieltolaki haittaa lääkekäyttöä

Kannabiksen lääkekäyttö on Suomessa laillista. Kuitenkin jopa ihmisille, jotka kriittisesti tarvitsisivat sitä sairautensa hoitoon, reseptin saamista on vaikeutettu näin:

 • Kela on linjannut, ettei lääkekannabista korvata toimeentulotukipäätöksen mukana tulevalla reseptilääkkeiden maksusitoumuksella.

 • Lääkekannabista pidetään Suomessa normaalien lääkekorvausten ulkopuolella, vaikka Euroopan parlamentti on päätöslauselmassaan vuonna 2019 vaatinut, että jäsenmaissa kannabispohjaiset lääkkeet tulee korvata sairausvakuutusjärjestelmän kautta (1).

 • Kelan ja Valviran on tulkittu painostaneen lääkäreitä luopumaan lääkekannabiksen määräämisestä potilaille (2), vaikka Euroopan parlamentti on kehottanut jäsenvaltioita olemaan puuttumatta lääkärien vapaaseen ammatilliseen harkintaan lääkekannabisreseptien kirjoittamisessa (1).

Jos ihmiset, jotka tarvitsevat kannabista lääkkeeksi, eivät saa sitä laillisesti, heidät käytännössä pakotetaan rikollisiksi.

Katukaupasta saatava kannabis ei kuitenkaan usein vastaa tuotetta, jota he tarvitsevat, sillä tuotteen sääntely ja laadunvalvonta puuttuu, eikä CBD voittoisia lajikkeita kasvata suuremmissa määrin Suomessa juuri kukaan, itseni menneisyydessä tästä joukosta poislukien.

Kannabiksen kasvattaminen lääkkeeksi tulkitaan huumausainerikokseksi, josta tuomitaan useimmiten vankeutta. Mielestäni sairaan rankaiseminen ei ole eettisesti perusteltua, varsinkaan jos lääketiede ei kykene auttamaan yksilöä kipujen lievittämisessä.

Kieltolain perustana pidetty huumausaineyleissopimus, jota Suomikin omien sanojensa mukaan noudattaa, vuodelta 1961 alkaa näin:

"Sopimuspuolet, tuntien vastuun ihmiskunnan terveydestä ja hyvinvoinnista, todeten, että huumausaineiden lääkinnällinen käyttö on jatkuvasti välttämätöntä tuskan ja kärsimyksen lieventämiseksi ja, että asianmukaisin toimenpitein on varmistettava huumausaineiden saanti tähän tarkoitukseen."

Lääkekannabiksen huono saatavuus on siis epäinhimillistä, mutta myös Suomen oman huumausainelainsäädännön vastaista.

Kannabista saa Suomessa kasvattaa laillisesti, kunhan se ei ole tarkoitettu huumausainekäyttöön.

Suomen oikeuskäytäntö kuitenkin käytännössä katsoen tuomitsee kaiken kasvatuksen huumausainekasvatukseksi sen perusteella sisältääkö kasvi tetrahydrokannabinolia (thc), joka on hamppukasvin luontainen suoja ja suojelee sitä esimerkiksi hyönteisten ja muiden sitä hyödyntävien eliöiden suhteen, jotta sen pölytys onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla ja kukinnot hedelmöittyisivät maksimaalisella runsaudella. Aivan kuten elämä muutenkin toimii.

Sitä on siis luonnostaan jokaisessa hamppukasvissa, mitattavissa olevia pitoisuuksia. Tämä THC on sitä, mihin hampun psykoaktiivinen, huumaava vaikutus perustuu -> Mitä enemmän kasvi sisältää tetrahydrokannabinolia (thc), sen huumaavampi vaikutus sillä on.

Vaikka THC lukema olisi miten alhainen, Suomen laki käytännössä korkeimman oikeuden päätöksellä katsoo sen huumehampuksi ja tuomitsee kasvatuksen, käytön ja välittämisen huumausainerikoksena.

Lisäksi Suomessa oikeusasteet ovat ohjeistettu tuomitsemaan yleisen oikeuskäytännön mukaisesti kaikki hampunkasvatus tapaukset, ottamatta kantaa lääkinnälliseen kasvatukseen tai mitään siihen liittyvää huomioon Käräjäoikeus tasolla, vaikka kyse on yksilöllisistä tapauksista.

Vaikka hampun kasvatuksen tarkoituksen tulisi määrittää se, onko kyseessä rikos vai ei, niin Suomessa käytännössä tämä ei toteudu juurikaan koskaan. Kiitos yleisen oikeuskäytännön, jonka mukaan seuraamus arvioidaan olettamalla, eikä todellisina, totetuneina ja todistettavissa olevina määrinä tai tuottoina (vaikka omienkin kasvieni koko ja kukintojen paino olisi ollut punnittavissa ja osoitettavissa takavarikko hetkellä tarkasti, jotta totuudenmukaiset määreet olisi ollut helppo todeta maksimissaan 10g kasvin osalta, mutta sitä ei kuitenkaan tehty ja olettamalla päädyttiin todella kauas totuudesta).

CBD (kannabidioli) taas on kannabiksen terapeuttinen kannabinoidi. Joita omat lajikkeeni Solomatic CBD ja Tatanka Pure sisälsivät huomattavasti enemmän kuin päihdyttävää THC:eeta. Keskimäärin suhteessa CBD 21%, THC alle 1%. Joten yksikään kasvattamistani kasveista ei ollut soveltuva päihdyttävään tarkoitukseen alhaisen THC pitoisuutensa vuoksi, vaan päinvastoin. CBD:llä ei siis ole lainkaan huumaavia vaikutuksia, vaan se itse asiassa lieventää THC:n aiheuttamaa päihtymystilaa. Kasvattamistani kasveista ei päihtynyt yksikään ihminen, joka niiden terapeuttisesta vaikutuksesta sai apua.

Käräjäoikeus kallistui kuitenkin päätöksen teossaan KRP rikosteknisen laboratorion, aivan liikaa tulkinnan varaa jättäneen analyysin puolelle ja tapaustani käsitellyt tuomarikin pahoitteli sitä, miten lakia tulkitaan tässäkin tapauksessa yleisen oikeuskäytännön mukaisesti, yksilöimättä tapauskohtaista asiaa sen tarkemmin, itselleni epäoikeudenmukaisella ja vahingollisella tavalla.

Suomessa yleisen oikeuskäytännön mukaan seuraamusta arvioidessa, myös asiantuntevuuteni aihetta kohtaan kääntyi minua vastaan oikeudessa ja siitä tuli lopulta rangaistusta koventava seikka, nykyisen vallitsevan oikeuskäytännön mukaisesti.

Kuitenkin hovioikeudessa on yksi aikasempi tapaus, jossa KRP rikosteknisen laboratiorion tulkinnanvaraa jättävälle analyysille on annettu vain vähäinen merkitys ja uskon että sen perusteella Hovioikeuden seuraamus asiasta on edes vähän oikeudenmukaisempi. Mutta sen aika saa näyttää.

Kuitenkin niin tai näin, onnistuin löytämään terapeuttisen annostuksen ja avun niin itselleni, kuin monelle erilaisista migreeneistä ja hermokivuista kärsiville ihmisille. Vastaus johon lääketiede ei kyennyt tarjoamaan riittävää vastetta, löytyi luonnosta. Aivan kuten luoja sen varmasti oli tarkoittanutkin.

Elämässä kaikki tapahtuu tarkoituksesta ja jos vielä seuraavassakin oikeusasteessa minut tuomitaan seuraamuksena vankeusrangaistukseen tämän asian asian tiimoilta, niin vaikka näen sen moraalisesti epäoikeudenmukaisena, voi se silti johtaa johonkin sellaiseen hyvään, mitä vielä en osaa edes aavistaa. Elämällä on ihmeellinen taipumus yllättää suuresti juuri silloin kun se vaikuttaa kaikkein epätodennäköisimmiltä.

Lähteet:

 • https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2019-0113_FI.html?redirect
 • https://suomenkuvalehti.fi/kotimaa/kelan-infokirje-laakekannabiksesta-oli-sita-mita-laakarit-vaittivatkin-kelan-kanta-pysyy-tarkoitus-ei-ollut-puuttua-tyohon/
 • https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11377

Suomen päihdepolitiikka


En halua puhua huumausaineiden sallimisen puolesta, enkä glorifioida niitä millään tavalla. Mutta en myöskään syytä niitä mistään. Vaikka moni omassa tilanteessani oleva ihminen niin saattaisi tehdä. Syy päihteiden väärinkäyttöön löytyy jostain ihan muualta kuin itse päihteestä ja uskon vahvasti, että minulla on riittävä omakohtainen kokemus sanoa se ääneen (menetin niiden käytön seurauksena aikanaan aivan kaiken ja vähän enemmänkin, jopa oman poikani elämästäni 1,5 vuodeksi. Siitä pisteestä harva enää palaa takaisin, mutta minä palasin).

Syy aikoinaan omaan päihteideni väärinkäyttöön oli minussa itsessäni ja erityisesti kyvyttömyydessä hyväksyä ja rakastaa itseäni kantamastani "häpeästä" johtuen. Päihteiden avulla voi juosta kovemmin pakoon omaa varjoaan, mutta se saa silti sinut kiinni enemmin tai myöhemmin.

Sen kaiken kuitenkin piti tapahtua, jotta ymmärsin lopulta kääntyä ympäri kohtaamaan oman varjoni ja sen pimeydessä olleet kipeät kohtani alitajunnassa. Vaikka se vaati työtä, oli se kaikki työ sen arvoista, koska sieltä löysin ne juurisyyt, jotka yksilön päihdeongelmiin ajavat. Näihin syihin paneutumalla löysin ne vastaukset, jotka johdattivat minut takaisin kotiin, auttamaan muun muassa heitä, jotka painivat samojen ongelmien kanssa kuin itse aikoinani.

Reflektoituani riittävästi niitä oppeja, jotka olen saanut omalta menneen elämäni päihdeongelmien tieltä, ovat ne nyt tänä päivänä muodostuneet osaksi nykyistä hyvinvointifilosofiaamme, jota Havupirtissä viemme eteenpäin ja jonka avulla erilaisiin riippuvuuksiin tai muihin yksilön hyvinvointia tuhoavaan käytökseen hakeneista asiakkaistamme merkittävän suuri osa on saanut onnistuneen avun.

Tämä kyseinen filosofia ja sitä tukemaan kehittämäni yksinkertaiset työkalut, hyödyttävät myös heitä, jotka kamppailevat erilaisten uupumukseen johtavien henkisten traumojen tai häpeän kanssa, kuin myös heitä, joilla on jollain syvyysasteella vaikeuksia hyväksyä itseään ja rakastaa persoonaansa sillä tavalla, että rakkautta ja ymmärrystä riittää myös läheisille.

Elämä antaa lahjoja niille, jotka jaksavat kantaa kuormansa, lannistumatta. Lahjat, ymmärrys ja jopa viisaus annetaan niitä pyytäville, armosta, kivun kautta. Kipu lopulta muokkaa kantajastaan lahjan arvoisen, kun vastustus elämää kohtaan lakkaa. Mitä enemmän vastoinkäymisiä ja kipuja, sen suurempi palkinto niitä lopulta seuraa.

Kun uskoo, luottaa ja toivoo, syntyy silta tulevaisuuteen, jossa hyvinaikein tehdyin tarkoituksin, saadaan lopulta aikaan jotain uutta ja parempaa meille kaikille.


Onnellinen, se, joka ei tuomitse itseään siitä minkä uskoo oikeaksi.

Kirje roomalaisille 14:22


Älä valitse elämää, jossa et voi tehdä mitään virheiden pelossa. Valitse elämä, joka vain paranee epäonnistumisten ja kipujen myötä.

Usko itseesi ja löydä asia, joka antaa elämällesi tarkoituksen. Älä koskaan anna periksi, yritä aina parhaasi. Haluan ihmisten tietävän, että aina on toivoa; silloinkin, kun tuntuu, ettei sitä ole.

Viimeiset kolme vuotta ovat kaikesta epävarmuudesta, epätietoisuudesta ja siitä nousseesta ahdistuksesta ja epäuskosta huolimatta, olleet erittäin merkittävässä roolissa siinä, miten ratkaisevasti asiat ovat ohjautuneet lopulta oikeaan suuntaan omassa elämässä ja kaikessa mihin se vaikutuspiiri sitten ikinä ulottuukaan.

Kun ihminen löytää paikkansa ja aikansa kasvaakseen ihmisenä, on se niin hyvä asia, että sille ei voi määrittää arvoa. Se on mittaamattoman arvokasta yksilölle ja hänen hyvinvoinnilleen. Mittaamaton myös yhteisölle, jonka jäseniksi toivottavasti tunnemme suurimman osan ajasta kuuluvamme.

Nimittäin yhteiskuntaa ei ole ilman yksilöä. Mutta yksilö on ilman yhteiskuntaa. Siksi kasvu ihmisenä tulisi olla tärkein pyrkimyksemme. Kun yksilöt voivat hyvin, seuraa ennen pitkää perässä yhteisön hyvinvointi ja yhteiskunta tuntuu sen myötä enemmän yhteiseltä asialta, jolle uhrata ajatuksia, ymmärrystä ja kunnioitusta, sitä ja sen järjestelmiä kohtaan. Silloin meillä kaikilla on parempi olla niin yhdessä kuin erikseenkin. Vaikka edes piirun verran. Niin silti parempi ja merkityksellisempi.

Joskus väärältä näyttävät valinnat eivät lopulta olekkaan niin vääriä, vaan välttämättömiä pahoja silloin kun elämän suunnan on muututtava merkityksettömästä merkitykselliseksi.

Ensimmäistä kertaa merkityksen löytyessä, tuntuu siltä kuin olisi vihdoin löytänyt kotiin. Kotiin, jossa asuu rakkaus, valo ja ymmärrys, ilman jatkuvaa pimeyttä ja sen luomaa uhkaavaa ilmapiiriä. Ilmapiiriä, jossa tehdyt ratkaisut ovat yksilöä enemmän tuhoavia ja heikentäviä, kuin rakentavia ja vahvistavia.

Kiitos sinulle, joka jaksoit lukea tämän tiedotteen tänne asti. Mikäli koet menneisyyteni ja tekemäni valinnat oman arvomaailmasi vastaiseksi, voit tämän tiedotteen loppuosasta perua uutiskirjeemme tilauksen ja et saa enää meiltä postia, tarjouksia tai tiedotteita.

Mikäli kuitenkin päätät jatkaa matkaa kanssamme, niin lupaan, että löydät meiltä kokonaisvaltaisimman hyvinvoinnin filosofian, jonka avulla parannat elämänlaatuasi tuntuvasti, lähtökohdistasi riippumatta. Saat meiltä työkalut, joilla poistat tyhjän olon sisältäsi, ravitsemusopin, jolla hillitset tulehdusta, lisäät mielen suorituskykyä ja parannat maksasi sekä vatsasi toimintaa, tavoitat ymmärryksen ja empatian erityisesti omaa itseäsi kohtaan sekä taidon olla ja nauttia juuri tästä hetkestä. Ei murehtimalla menneisyydestä tai huolehtimalla liikaa tulevaisuudessa.

Tyytyväisyystakuulla.

-Jussi


Kuka minä olen?

Olen Jussi Rekilä. Perheellinen, hyvinvointialan toimija, ravintokouluttaja luennoitsija ja tunnevalmentaja.

Kokemusasiantuntija: Addiktiot, adhd, uupumus, hortonin neuralgia.

Työssäni kykenen auttamaan parhaiten masennuksesta, uupumuksesta ja häpeästä kärsiviä, sekä erilaisten addiktioiden kanssa kamppailevia asiakkaitani. Minulta saat myös ravintoterapeuttiset ratkaisut niin suolisto-ongelmiin, mielen epätasapainoon kuin painonhallintaankin liittyen.

Vahvalla suoliston hyvinvoinnilla ja tasapainoisella bakteeristolla luodaan hyvinvoivan huomisen perusta. Loput rakennetaan taitavalla tunteenkäsittelyllä ja itseensä tutustumalla, aloittaen kysymyksestä Kuka minä olen ja Miksi? Sillä usein oikeat kysymykset vievät pidemmälle kuin oikeat vastaukset.

Healed people Heal People

Olen itse opetellut ja etsinyt mielenrauhaa lähes koko elämäni ja hakenut jotain mitä en koskaan uskonut löytäväni.

Kuitenkin lukuisten kaatumisten ja kompastusten jälkeen, olen vihdoin alkanut käsittää mistä elämässä ja hyvinvoinnissa on ylipäänsä kyse. Kyse on itsensä hyväksymisestä.

Itsensä hyväksyvä ihminen tekee itselleen oikeita valintoja niin ruoan, aktiviteettien, sosiaalisten suhteiden kuin muidenkin hyvinvointia ja onnellisuutta tukevien päätösten suhteen tavalla, joilla on hyvin elämää eteenpäin vieviä seurauksia.

Mikäli ihminen ei ole riittävän nöyrä hyväksymään itseään ja tätä kautta hallitsemaan tyhjyyttä sisällään, on elämällä taipumus auttaa tässä tehtävässä.

Se heittää eteemme haasteita, vaikeita vastoinkäymisiä ja jopa toivottamalta tuntuvia tilanteita, jotka tekevät kipeää. Niin kipeää, että se synnyttää ennen pitkää jotain uutta ja parempaa. Ymmärrystä ja empatiaa. Nöyryyttä.

Nöyryys avaa ovet uudelle ja paremmalle versiolle meistä jokaiselle. Nöyrä ihminen ymmärtää keskeneräisyytensä ja on valmis muutokseen.

Hyväksymällä "vajavaisuutensa" ja kasvamalla ensin pieneksi tullen näin ollen lopulta suureksi. Niin suureksi että kykenee hyväksymään itsensä ja suostuu kasvamaan persoonaksi, joksi on tarkoitettu. Persoonaksi, joka on kiinnostava ja jolla on jotain ainutlaatuista annettavaa muille, elämän siihen maalamien kolhujen ja sitä kautta mahdollisesti syntyneen viisauden takia.

Elämä ei koskaan ole meitä vastaan vaan aina meidän puolellamme., kysymys on siitä, suostutko elämän hallittavaksi vai vastustatko sitä? Sillä muutos vie vain hetken, mutta muutos vastarinta pahimmillaan koko elämän.

Elämä tapahtuu tässä ja nyt, matkalla. Ei sitten kun ollaan perillä.

Kun muutut ensin itse, sinusta tulee voima, joka muuttaa maailmaa.

Autan sinua tässä muutoksessa ja vien sinut elämäsi tärkeimmälle matkalle, joka on matka pelon valtapiiristä -> Rakkauden valtapiirin.

Kun katsot tulevaisuuteen, näet yleensä menneisyyden, sillä se on ainoa asia, jonka tiedät. Heijastat menneisyytesi tulevaisuuteen ja luulet katsovasi tulevaa.

Traumasi vaikuttavat siihen, miten kykenet luottamaan toisiin ihmisiin, miten vuorovaikutat, minkälaisia valintoja teet elämässäsi, erityisesti sitä kautta mitä pyrit välttämään. Trauma estää sinua puhkeamasta koko potentiaaliisi.

Todellisuudessa tulevaisuus on kuitenkin tuntematon. Samoin on sinun potentiaalisikin. Se ei ole ennalta määrätty, sillä se kasvaa kohtaamiesi haasteiden kautta.

Kasvusi riippuu siis siitä, mitä haasteita kohtaat ja miten ne kohtaat. Elämä kutsuu sinua ja jos sanot haasteille kyllä, alat kasvaa.

Kasvu tuo tyydytystä. Se tuo mielekkyyttä. Se luo levollisuutta. Kaikki ei olekkaan valmista. Huomaat, että luomisen ihme tapahtuu tässä ja nyt. Ihminen kasvaa vaikeiden kokemustensa kautta, jos siihen liittyy reflektiota. Se yleensä synnyttää empatiaa ja ymmärrystä empatia ja ymmärrys avaavat reitin levollisuuteen.

Umpikujat ovat elämänparantamisen osalta parhaita paikkoja, sillä sieltä löydät ehkä rakkauden, joka on meidän kaikkien sisällämme. Rakkauden elinympäristö on ihmisen persoona. Sinä itse päätät kumpaa sisälläsi ruokit, pelkoa vai rakkautta?


Jussi Rekilä