Parempi uni

Vinkkejä hyvinvointiin

Hyvä uni

Uni on yksi elämän, hyvinvoinnin ja pitkäikäisyyden tärkeimmistä osatekijöistä.

Nykyään tiedämme, että uni parantaa oppimiskykyä, muistia ja loogista päättelykykyä. Se muokkaa tunteita, uudistaa immuunijärjestelmää, hienosäätää aineenvaihduntaa ja säätelee ruokahalua.

Unet liennyttävät kipeitä muistoja ja luovat erillistodellisuuden, jossa aivot sulauttavat nykyhetken tietoa osaksi vanhaa ja käynnistävät luovuuden voimat meidän sisällämme.

Yleisen terveyden kannalta hyvät unet ovat tärkeimpiä ja niiltä ei tulisi pihistää silloin kun aika on kortilla ja jaksaminen jo muutenkin äärirajoilla. Se on pihistämistä seuraavan päivän toimeliaisuudelta ja energisyydeltä.

Ihminen kestää hyvin yhden päivän huonosti nukutuilla yöunilla, mutta kaksi peräkkäistä huonosti nukuttua yötä verottavat jo turhankin kovasti seuraavan päivän olotilaa.

Jos unesta, ravinnosta tai liikunnasta pitäisi valita yksi josta ei tulisi tinkiä, se olisikin juuri uni.

Alta löydät kymmenen vinkkiä, joilla voit koettaa parantaa unenlaatuasi ja saada unen päästä paremmin kiinni ilman mieltä sekoittavia unilääkkeitä tai nukahtamispillereitä.

Parempaa unta

  1. Harrasta sopivan verran liikuntaa päivän aikana. Liikunta raikkaassa ja happirikkaassa ympäristössä edesauttaa nukahtamista illalla. Rasittavaa liikuntaa ei kuitenkaan tulisi ajoittaa iltaan, jotta kierrokset eivät ole liian korkealla kun unille menon aika koittaa.
  2. Vältä päätelaitteiden käyttöä 1h ennen nukkumaan menoa. Erityisesti niiden sinertävä valo stimuloi aivojen niitä osia, jotka pitävät meitä hereillä. Pieni lukuhetki perinteisen kirjan parissa, lämmin suihku ja muut rauhoittavat rutiinit siivittävät mieltä ja kehoa uneen.
  3. Vältä kahvia ja muita kofeiinia sisältäviä juomia sekä alkoholia ennen nukkumaan menoa. Vaikka alkoholi saattaa joillakin nopeuttaa nukahtamista, se ei ole kestävä ratkaisu sen REM-univaihetta haittaavan vaikutuksensa vuoksi. 
  4. Rauhoita makuuhuone vain nukkumista varten. Mikäli sinulla on huolia jotka valvottavat, voit kirjoittaa ne paperille ja sitä kautta häivyttää niitä mielestäsi aamuun asti. Kokeile ja ylläty miten suuri vaikutus murehtimiseen sängyssä edellä mainitulla voi olla!
  5. Hiljennä, viilennä ja pimennä makuuhuone sekä vaihda puhtaat lakanat. Harva asia tuo yhtä paljon hyvää mieltä kun laskeutuminen puhtaiden lakanoiden syleilyyn.
  6. Mene vuoteeseen kun tunnet itsesi väsyneeksi. Useimmille meistä luontaisesti sopivin aika nukahtamiselle on 21.30-23.30 välillä. Opettele kuuntelemaan tässäkin asiassa kehoasi.
  7. Vältä isoja ja rasvaisia annoksia kaksi- kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa. Kamomilla tee on myös tunnettu unen saantia helpottovasta vaikutuksestaan.
  8. Tee rentoutusharjoitus. Harjoitus toimii näin: makaa sängyllä silmät kiinni. Aseta toinen kätesi pallean päälle ja toinen rinnallesi. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja ulos. Hengitä vatsaan asti niin että pallean päällä oleva käsi nousee kun hengität sisään ja laskee kun hengität ulos. Rinnan päällä oleva käsi pysyy paikallaan. Pyri hengittämään seuraavanlaisella rytmillä 7sek sisään, 4sek tauko, 8sek ulos. Toista 3-5 kierrosta. Syvähengitys stimuloi autonomista hermostoa ja on oiva tapa saada kehon kierroksia alas, stressanneen päivän jäljiltä.
  9. Laske lampaita. Se toimii. Kun keskityt vain yhteen asiaan, etkä anna ajatustesi poukkoilla kehosi alkaa rauhoittua. Laske lampaita 250 alaspäin. 250, 249, 248 jne.
  10. Hanki piikkimatto. Piikkimatto rentouttaa kehoa, mutta sen vaikutukset kantavat myös pintaa syvemmälle - akupisteitä stimuloiva matto laukaisee jännitystä ja auttaa samalla myös lievittämään stressiä ja vähentämään ahdistusta. Kaikkea sitä mikä, pitää sinua hereillä.

Toivottavasti jostain näistä olisi juuri sinulle apua, etsiessäsi keinoa parempaan uneen ja helpompaan nukahtamiseen.