Rasvamaksa ja suolisto

08.04.2022
Kärsitkö väsymyksestä, hikoilusta, vetämättömyydestä, keskivartalolihavuudesta, katkonaisesta unesta, mielialaongelmista, ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta, palelusta tai mielialavaihteluista?


Kaikki nämä oireet kielivät heikentyneestä maksan toiminnasta.


Maksa on suurin sisäelin

Maksa on suurin sisäelimemme, emmekä kykene tulemaan toimeen ilman sitä. Siitä kannattaa pitää siis huolta.

Maksalla on keskeinen rooli aineenvaihdunnassamme ja sen heikentyneellä toiminnalla on valtavan suuri merkitys siihen miten me terveyden ja hyvinvoinnin koemme.

Maksa käsittelee imeytyneitä ravintoaineita ja vitamiineja, sekä varastoi ja muokkaa niitä elimistön tarpeita vastaavaksi. Se tuottaa valtaosan ihmisen valkuaisaineista ja rasvoista. Lisäksi se tuottaa proteiineja ja muita aineita, jotka edistävät muunmuassa vammojen paranemista.

Maksan osuus veren sokeripitoisuuden ja elimistön kolesterolitasapainon säätelyssä on keskeinen. Lisäksi se erittää sappea, jossa on ruuansulatuksen kannalta monia tärkeitä aineita.

Maksa vastaa myös veren hyytymistekijöiden tuottamisesta ja osallistuu usean hormonin tuotantoon sekä säätelyyn.

Puhdistamalla maksaasi ja tukemalla sen toimintaa helpotat alussa mainittuja oireita tai saatat päästä niistä jopa kokonaan eroon.


Rasvamaksan syyt

Tiesitkö että maksan läpi virtaa vuorokaudessa 2000 litraa verta ja maksasolut poistavat verestä kehomme aineenvaihdunnassa syntyvät jätteet, suolistosta tulevat mikrobit, jokaisessa kehossa syntyvät syöpäsolut, kaikkialta maailmasta ilman, veden ja ruoan mukana virtaavat ympäristömyrkyt, kosmetiikasta ja pesuaineista imeytyneet kemikaalit, ruoan tuomat vieras- ja lisäaineet, lääkeaineet, muovien pehmitinaineet jne. Siinä on melkoisesti hommaa.

Kun asiaan yhdistetään istuva elämäntyylin mukanaan tuomat liikakilot, runsaasti heikkolaatuisia hiilihydraatteja, fruktoosia ja prosessoitua ruokaa sisältävä ruokavalio, ei ylirasittunut maksa selviä normaalisti tehtävistään ja se näkyy ihmisten yleisessä terveydessä ja hyvinvoinnissa, rasvamaksan räjähtäneenä lisääntymisenä. Rasvamaksan voi siis luokitella hyvinkin pitkälti elämäntapasairaudeksi ja niitä muuttamalla sen voi myös saada onneksi korjattua.


Mikä sitten on rasvamaksa?

Rasvamaksassa rasvaa kertyy liikaa maksasolujen sisään. Rasvamaksataudista puhutaan silloin, kun yli 5% maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista. Runsaan rasvan kertymisen seurauksena maksa voi huomattavasti suurentua. Rasvamaksa on yleisin maksasairaus, ja se todetaan aikuisista noin neljäsosalla.

Rasvamaksa todetaan tavallisesti 40-60 vuoden iässä, mutta nykyisen lihavuusepidemian seurauksena sitä löytyy yhä useammin myös lapsilla ja nuorilla aikuisilla.

Rasvoittuneessa maksassa insulliinihormonin vaikutus rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan heikkenee. Siitä taas seuraa veren sokeri- ja rasvapitoisuuden kohoaminen, joka johtaa painonnousuun ja hiljaiseen tulehdukseen.

Rasvamaksassa veren maksakokeiden arvot (etenkin ALAT, pienemmässä määrin ASAT) ovat 2-3 kertaa yli normaalin. Jos koholla olevia arvoja todetaan vyötärölihavalla henkilöllä ilman muuta syytä, rasvamaksa on ilmeinen.

Normaalit maksa-arvot eivät kuitenkaan sulje pois rasvamaksaa. Maksan rasvoittuminen näkyy myös kaikututkimuksessa.

Rasvan kertyminen maksasoluihin on usein merkki laajasta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka altistaa diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille.


Rasvamaksa kaipaa kehonpuhdistusta

Apteekista ei löydy lääkettä rasvamaksan hoitoon. Huolellisesti toteutettu erityisesti suolistoon keskittyvä kehonpuhdistusohjelma on silloin avuksi ongelmaan.


Miten suolisto liittyy maksaan?

Suolisto ja maksa ovat tiiviissä yhteistyössä keskenään. Suolistosta virtaa maksaan puhdistumaan ravintoaineiden, mikrobien ja "ongelma" jätteiden täyttämä veri.

Enterohepaattisessa kierrossa paksusta suolesta imeytyy vielä ohutsuolen jälkeenkin osa ravinteista ja sappisuoloista takaisin verenkiertoon.

Usein kuitenkin paksunsuolen seinämiin on jämähtänyt länsimaisten, epäterveellisten ja kuituköyhien ruokailutapojen seurauksena vanhaa kuonaa pahimmissa tapauksissa jopa useita kiloja!

Tällöin tämä sama kuona päätyy osittain myös uudelleen verenkiertoon rasittamaan jo ennestään ylityöllistettyä maksaamme.

Paras tapa pitää huolta maksasta on siis pitää ensin huolta suolenpinnan limakalvon tiiviydestä, paksunsuolen kuonavapaasta puhtaudesta sekä siellä asuvien bakteerien hyvinvoinnista. Edellämainitut toimet ovat yleensä riittäviä muutoksessa kohti terveellisempiä elämäntapoja, joiden myötä myös rasvamaksa alkaa pikkuhiljaa palautua terveempään suuntaan.

Hyvinvointitapahtumiimme kiinteästi kuuluva kehonpuhdistus keskittyy erityisesti paksunsuolen puhdistamiseen kuonasta, joka edesauttaa myös maksan puhdistumista kaikkein parhaiten ja on paras aloitus toimepide myös rasvoittuneen maksan hoitoon ja hallintaan.

Tällöin kotona jatkuvaa elämäntapamuutosta on helpompaa jatkaa kun vaikeimmat ensimmäiset päivät on vietetty meillä Havupirtissä voimaa ja motivaatiota keräillen.

Hyvinvointi lähtee suolistosta ja se näky ja tuntuu niin kehossa kuin mielessäkin!

Rasvamaksan kuten monien muidenkin elämäntapasairauksien hoitoon löydät avun hyvinvointitapahtumistamme!

 Etsitään yhdessä juuri sinulle parhaiten sopivat keinot sen hoitoon ja hallintaan, muutoksen mahdollistamiseksi.

Rasvamaksan yleisiksi itsehoito vinkeiksi suosittelemme

  • Lisäämään liikuntaa. Kävely on erinomainen liikuntamuoto sisäelinrasvan polttamiseen.
  • Alkoholin käytön vähentämistä. Alkoholi rasittaa maksaa entisestään.
  • Välttämään fruktoosia. Maksa joutuu tekemään kovemmin töitä muuttaessaan fruktoosia energiaksi.
  • Vähentämään kovien rasvojen ja tyhjien hiilihydraattien nauttimista.
  • Vähentämään erityisesti ultraprosseoidun ruoan nauttimista.
  • Lisäämään hapatettujen elintarvikkeiden nauttimista.
  • Lisäämään monipuolisesti erilaisia kuidun lähteitä ravintoon. Erityisesti vesiliukoisten kuitujen.