Kehon Ph-tasapaino

08.09.2022

Länsimainen, paljon punaista lihaa ja puhdistettua ravintoa sisältävä ruokavalio sekä kiireinen elämäntyyli ovat omiaan happamoittamaan kehoasi! Mitä happamampi kehosi Ph-arvo on, sitä jäykempää on myös veri. Mitä jäykempää verta, sitä heikommin se kuljettaa happea soluille. Mitä vähemmän solut saavat happea, sitä vähemmän ne tuottavat energiaa. Kehon happo-emäs tasapainosta on siis syytä pitää huolta. Sillä on suurempi merkitys jaksamiseesi kuin arvaatkaan!

Kaikilla nesteillä, mukaan lukien kehon nesteillä, on mitattavissa oleva happamuus- tai emäsaste riippuen niiden kemiallisesta koostumuksesta.

Asteikko, jota käytetään näiden happamuus- tai emästasojen mittaamiseen, on pH-asteikko, jota mitataan asteikolla 0-14.

Alle 7:n arvo merkitsee lisääntyvää happamuutta. Yli 7:n menevät arvot tarkoittavat lisääntyvää emäksisyyttä, arvon 7 merkitessä neutraalia.

Suurin osa kehon nesteistä tulisi pitää hiukan emäksisempinä, jotta aineenvaihdunta toimisi parhaalla mahdollisella tavalla. Veren pH-pitoisuuden tulisi olla n. 7.4. Tämän emäksisyyden ylläpitäminen on niin tärkeää eloonjäämiselle, että keho käyttää erityistä puskurijärjestelmää neutraloidakseen liiallisen happamuuden aina kun arvot horjuvat. Kehon emäsvarasto on elintärkeä tekijä monimutkaisessa puskurijärjestelmässä.

Keho ottaa käyttöönsä emäksisiä mineraaliaineksia palauttaakseen emästasapainon. Emäsvaraston mineraaleja tulee kuitenkin säännöllisesti täydentää ruoasta. Siksi emäksisyyttä aikaansaava ruokavalio on mitä tärkein.

Kaikki ravintoaineet, aineenvaihdunnan tapahduttua, jättävät kehoon joko happamuutta tai emäksisyyttä aikaansaavia mineraaliaineksia. Alkaloivia ruokia ovat ne, joista ensisijaisesti saadaan emäksisyyttä aikaansaavia mineraaleja kuten kalsiumia, natriumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa sekä mangaania.

Happamuutta edistävät ruoat sitä vastoin tuottavat ensisijaisesti happamuutta aikaansaavia mineraaleja kuten kuparia, jodia, fosforia, rikkiä sekä piitä.

Useimmat hedelmät ja vihannekset aikaansaavat emäksisyyttä. kun taas liha, viljatuotteet sekä useimmat rasvat ja maitotaloustuotteet aikaansaavat happamuutta. Optimaalisen terveystason ylläpitämiseksi meidän tulisi nauttia 80 prosenttia ruoastamme emäksisyyttä aikaansaavasta kategoriasta ja rajoittaa happamuutta aikaansaavat ruoat 20 prosenttiin kokonaiskulutuksesta.

Liiallinen happamuus kehossa häiritsee soluaineenvaihduntaa, heikentää imukudostoimintaa sekä hidastaa energiatuotantoa. Aineenvaihdunta- ja ruoansulatusentsyymitoiminta häiriintyy aiheuttaen vahinkoa ruoansulatukselle sekä edesauttaen myrkkyjen kertymistä. Tästä seuraa kehon vastustuskyvyn heikkeneminen vilustumista, tartuntoja sekä kroonisia sairauksia vastaan.

Liikahappamuus vaikuttaa kehon imukudosjärjestelmään.

Imukudosjärjestelmä on kehon tärkein kuonanpoistomekanismi ja se on myös tärkeä osa immuniteettijärjestelmää. Imukudosnesteet virtaavat verkostossa, joka muistuttaa verenkiertojärjestelmää. Itse asiassa imukudossuonet saavat alkunsa pienistä imukudoshiussuonista, jotka sijaitsevat hiusverisuonien vieressä. Imukudos toimii ikään kuin raadonsyöjänä keräten solu jätteitä ja varmistaen, että ne pilkotaan ja poistetaan kehosta. lmukudos suodattaa ja tuhoaa myös virukset ja bakteerit. Imukudosnesteet tarvitsevat emäksisen väliaineen, jotta ne voivat toimia optimaalisesti. Liikahappamuus hidastaa imukudosvirtausta aiheuttaen tilan, joka tunnetaan nimellä imukudostukkeuma. Tämä ilmenee irnusolmukkeiden, imukudossuonien sekä elinten (perna, nielurisat ja kateenkorva) laajentumisina, tulehduksina sekä kovettumina. Imukudostukkeuman pahentuessa vastustuskyky heikkenee huomattavasti, jolloin vilustuminen ja muut virus-, ja bakteeriperäiset tartunnat helposti saavat otteen kehosta.

Kehon emäksisyyden säilyttäminen ravinnon avulla on siten välttämätöntä vastustuskyvyn optimaaliselle toiminnalle, ja voi todellakin suoda meille tietynasteisen immuniteetin monia virus- ja bakteeri-infektioita vastaan.

Mikäli kärsit liian happamasta kehon Ph-arvosta ja sen mukanaan tuomista ongelmista, löydät avun hyvinvointitapahtumiimme kuuluvasta elimistönpuhdistuksesta, jonka myötä voit aloittaa uuden sivun elämässäsi puhtaalta pöydältä.