Hiivasyndrooman monet syyt

02.03.2022

Hiivasyndrooma lähtee usein liikkeelle antibiooteista, maitohappobakteerien puutteesta ja liian puhdistetusta ravinnosta.

Maksa rasittuu, kun paksusuoli toimii huonosti. Jos maksakirroosi on bakteerien aiheuttama, ihminen pääsee maksansiirtojonoon sairaalassa, mutta jos se on alkoholin aiheuttama, jonoon ei pääse.

Jotta ei tarvitsisi joutua näin radikaaliin tilanteeseen, kannattaa huolehtia omasta terveydestään.

Hiivasyndrooma tarkoittaa oireyhtymää, joka johtuu hiivasienen liikakasvusta elimistössä.

Hiivasieniä ja haittabakteereja esiintyy normaalistikin elimistössä, mutta terveellä ihmisellä vallitsee tasapaino erilaisten sienten ja bakteerien kesken iholla, suussa, suolistossa ja naisilla emättimessä.

TERVE SUOLISTO JA MAITOHAPPOBAKTEERIT

Terveessä suolistossa on jopa lähes 2 kg maitohappobakteereita, jos suolisto on jo kunnossa. Maitohappobakteerit ovat terveyspoliiseja, jotka hoitavat tilanteen lisäämällä happea elimistöön. Hiiva pääsee valloilleen, jos elimistössä ei ole riittävästi maitohappobakteereja.

Suomalaiseen ruokakulttuuriin maitohappokäyneet tuotteet eivät kuitenkaan valitettavasti enää juurikaan kuuluu, kun olemme luopuneet juureen tehdystä ruisleivästä, kirnupiimästä, kirnuvoista, hapankasviksista ja puolukan käytöstä.

Olemme siirtyneet makean syömiseen, mikä aiheuttaa sen, että maitohappobakteereita ei ole tarpeeksi.


Jos suoliston bakteeritilanne järkkyy esimerkiksi sairauden, lääkkeiden, stressin tai vääränlaisen ruokavalion seurauksena, hiivat voivat lisääntyä / kontrolloimattomasti ja pesiytyä syvälle kudoksiin. Kun ne pääsevät suolistosta verenkiertoon, ne pääsevät sellaisiin paikkoihin, missä vastustus on kaikkein pienintä. Pakarat, reidet, jalat ja laskimoiden läheisyydessä olevat kudosalueet alkavat toimia varastoina. Se happamoittaa elimistöä.

Suurimpina syyllisinä ovat pitkät ja usein toistuvat antibioottikuurit, jotka tuhoavat haittabakteerien lisäksi myös hyvää bakteerikantaa. Antibiootit eivät siis tuhoa hiivaa vaan kierre jatkuu. Myös E-pillerit, kortisonilääkkeet, solumyrkyt, monet reumalääkkeet ja rokotukset altistavat hiivan liikakasvulle. Samoin runsaasti sokeria, valkoisia jauhoja, eläinkunnan tuotteita sekä teollisia valmisteita ja antibioottijäämiä sisältävä ruoka altistaa hiivan liikakasvulle. Ympäristönsaasteet, säteily, amalgaamipaikkojen elohopea, unen puute, stressi ja melu vaikuttavat bakteerikantaan ja vastustuskykyyn.


Hiivaongelma liittyy myös pitkäaikaiseen ummetukseen, krooniseen mahakatarriin ja hapottomaan mahaan, diabetekseen, suolistotulehduksiin ja erilaisiin immuunipuutostiloihin; myös ympäristön homeet saattavat altistaa hiivalle.

Vanhentuneet viljatuotteet, joita ovat kaikki muut paitsi heti jyvien jauhatuksen jälkeen käytetyt viljat, eli hiutaleet, jauho, ryynit, murot ym., eivät pysty nostamaan ihmisen elinvoimaa. Ne liisteröityvät ohut-ja paksusuoleen, jolloin alkaa muodostua hiivaa, eivätkä ruoka-aineet pääse imeytymään. Voisi sanoa, että hiivasyndrooma rakastaa vanhaa viljaa ja sokeria.

Oireet:

Koska hiiva on ryöväri, se kuluttaa ihmiselle tarkoitettuja ravintoaineita. Sen seurauksena ihminen kokee erityyppisiä häiriötiloja. Hiivasyndrooman oireet ovat hyvin moninaiset, koska hiiva vaikuttaa niin moniin elimiin ja toimintoihin. Oireet ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä ja niiden vaikeusaste vaihtelee hevistä ilmavaivoista vaikeisiin psyyken häiriöihin.

Tavallisimpia oireita tai liitännäisvaivoja ovat:

 • voimakas väsymys, uneliaisuus ja voimattomuus
 • mielialan vaihtelut, masennus, saamattomuus, ärtyneisyys, keskittymisvaikeudet, huonomuistisuus
 • ruoansulatuskanavan oireet: ripuli tai ummetus, ilmavaivat, vatsan turvotus, huono ruoansulatus, limaiset ja haisevat ulosteet, vatsakivut, kutina ja kosteus peräaukossa, närästys, suun sammas, pahanhajuinen hengitys, valkoinen peite suun limakalvolla ja nielussa, krooninen ientulehdus, kuiva tai tulehtunut kurkku, jatkuva yskä, kuiva suu, jatkuva nuha, hengenahdistus, allergiat, astma
 • toistuvat korvatulehdukset, korvien kutina, alentunut kuulo, vuotavat korvakäytävät
 • silmien kirvely ja rähmiminen, läikät ja sumuisuus näkökentässä, näön heikkeneminen
 • päänsärky, huimaus, tasapainohäiriöt, ihon, erityisesti päänahan kutina, ihottuma, jalka-ja kynsisieni, finnit, hilseily, ihon kuivuminen, psoriasis
 • toistuvat virtsatie-ja munuaistulehdukset, kirvely virtsatessa
 • naisilla toistuva valkovuoto, kutina ja kirvely emättimessä, vähentynyt seksuaalinen halu, voimakkaat PMS-oireet
 • miehillä eturauhasvaivat, kutina tai ihottuma sukuelimissä, heikentynyt sukupuolivietti, impotenssi
 • makean ja leivän himo
 • alentunut alkoholin sietokyky
 • yliherkkyys hajuille

Naisilla hiivaongelma on yleisempi kuin miehillä.

Syynä ovat anatomiset eroavuudet, E-pillereiden käyttö, hormonaaliset muutokset, raskaudet ja teini-iässä antibioottien käyttö aknen hoidossa. Candida Alibicans-hiivan esiintyessä emättimessä sitä on myös suolistossa. Tämän vuoksi emättimen hiivatulehdus ei välttämättä parane pelkällä paikallishoidolla. Lapsi voi saada hiivainfektion jo syntyessään, jos äidillä on emättimen hiivatulehdus.

Tänä vuoksi vastasyntyneillä on usein sammasta. Lapsen immuunipuolustus toimii yleensä niin hyvin, että sammas hoituu itsestään, mutta esimerkiksi toistuvat antibioottikuurit saavat hiivan rehottamaan vauvankin elimistössä.

Seurauksena voi olla vaippaihottumaa, toistuvia korvatulehduksia, ärtyneisyyttä, allergioita ja ruoansulatus-ja unihäiriöitä.

HIIVASIENTEN TUOTTAMAT MYRKYT

Hiivasienet tuottavat elimistöön lukuisia erilaisia myrkyllisiä aineita, jotka joutuvat verenkiertoon, rasittavat sisäelimiä ja alentavat vastustuskykyä, voivat jopa aiheuttaa syöpää.

 Hiivasienet käyttävät hyväkseen sen ravinnon, joka kuuluisi ihmiselimistön käyttöön ja aiheuttavat siten aliravitsemusta ja vitamiinien ja hivenaineiden puutoksia.

Puhdistettu ravinto pahentaa tilannetta edelleen ja joudutaan helposti noidankehään, jossa infektiot, antibiootit ja heikentynyt immuunipuolustus seuraavat toisiaan.

Hiivasyndrooman oireet ilmenevät usein myös psyykkisesti. Ihmisestä voi tulla kärttyisä ja äkäinen. Hän etsii vain huonoja puolia kaikista, ja sosiaaliset kontaktit alkavat muuttua. Hiivakasvusto vaurioittaa suoliston seinämiä aivan kuten kynsisieni pehmentää kynnen tai jalkasieni tuhoaa ihoa. Sellaisesta seinämästä ravintoaineiden on vaikea imeytyä, joten ne alkavat hapettua jo sillä alueella, mistä niiden pitäisi päästä läpi.

Hyvä limakalvo on limainen, kimmoisa, sileä, mutta poimuinen. Kun suolistoa piinaa hiivasyndrooma, limakalvosta tulee röpelöinen, jolloin hyvin bakteerien on vaikea kiinnittyä siihen, ennen kuin vaurioitunut solukko poistuu ja siihen kiinnittyy hyvä maitohappobakteerikanta.


Löydät täältä kotona suoritettavaksi suuntaa antavan testin siitä, saattaisiko hiivasyndrooma olla oirehtimisesi takana.


Maitohappobakteerit ja kuidut ovat avaimia hiivan hoidossa.

Hyvinvointikursseiltamme löydät apua myös hiivasyndrooman hoitoon!