Ärtyneen suolen oireyhtymä

10.03.2022

Ärtyneen suolen oireyhtymä on yhä enemmän päätään nostava, hiljainen epidemia, joka koskettaa jo noin 15-20% väestöstä. Kyseessä on niin sanottu, toiminnallinen suolistovaiva.

Ärtyvän suolen oireyhtymän esiintyvyys on kaksi kertaa yleisempää miehillä kuin naisilla. Oireilua voi esiintyä kaiken ikäisillä, mutta useimmiten taudinkuvaan sopivat oireet alkavat noin 20-30 vuoden iässä. Kyseessä onkin yksi tavallisimmista kansantaudeista, joka voi laskea elämänlaatua.

Oireyhtymää ei todeta kokein tai mittarein, vaan diagnoosi tehdään oireiden perusteella. Kyseessä ei ole myöskään yksi ja ainoa sairaus, vaan nimensä mukaisesti kyseessä on oireyhtymä ja eri ihmisillä voivat oireet olla erilasia.

Ärtyvän suolen oireyhtymän liittyviä tyypillisimpiä oireita ovat: Vatsan turvottelu sekä paineen tunne, vatsakipu, ilmavaivat, suolen toiminnan muutokset, kuten ripuli ja ummetus. Osalla suolen toiminta voi vaihdella, jolloin siihen liittyvät: Ulosteen kiinteyden muutokset, kuten löysät tai kovat ulosteet ja tunne ettei suoli tyhjene kunnolla. Siihen liittyy myös vahvasti oireiden kausiluontoisuus. Lisäksi yksi tyypillinen piirre on se, että vatsakivut helpottavat usein ulostamisen jälkeen. Tyypillistä näille edellä mainituille oireille on, että ne ovat kestäneet pitkään ja stressi yleensä pahentaa niitä.

Ibs:än toteamiseksi suljetaan kokeilla pois sellaiset suolistovaivat/sairaudet kuin keliakia, haavainen paksunsuolentulehdus ja muut vakavat suolistosairaudet.

Mikäli kokeissa ei löydetä mitään, mutta oireet jatkuvat, tulee diagnoosiksi ärtyvän suolen oireyhtymä. Vaikka kyseistä sairautta ei voida riittävällä varmuudella todentaa kokein, niin monien potilaiden samankaltaisten oireiden perusteella diagnoosi voidaan melko suurella varmuudella kuitenkin tehdä.

Ärtyneen suolen oireyhtymä, on monisyinen sairaus, jonka ilmenemiseen voivat vaikuttaa niin psyykkiset, kuin ravitsemuksellisetkin lähtökohdat.

Ärtyneen suolen oireyhtymää hoidetaan yleensä rajoittavalla FODMAP ruokavaliolla mutta me lähestymme vaivaa erilaisesta näkökulmasta.

Monipuolistamalla, ei rajoittamalla. Rajoitusten aika on ohi.

Jos ärtyneen suolen oireyhtymä rajoittaa elämääsi ja haluat löytää vaivaan kestävän ratkaisun FODMAPIN ulkopuolelta, ota yhteyttä ja hoidetaan suolistosi kuntoon.

Löydät avun meiltä!