Eläväksi entsyymeillä

10.10.2021

Entsyymi on elimistön olennaisen tärkeä työrukkanen. Kun hapot ovat käsitelleet elimistössä proteiineja, rasvoja ja hiilihydraatteja, entsyymit pääsevät toimimaan.

Syödyn ruoan mukana saamme entsyymejä ja toisaalta ruoansulatuselimistö tuottaa niitä. Jos ruoansulatushappojen eritys on vaillinaista, myös entsyymitoiminta muuttuu huonommaksi.


Elinvoimaisuus on hyvin pitkälti kiinni entsyymitoiminnasta.

Entsyymitoiminnan perusta alkaa rakentua heti syntymän jälkeen. Äidinmaitoa saava vauva on onnekas, sillä maidosta vauva saa entsyymejä. Mikäli vauva saa vain äidinmaidon korvikkeita, tilanne vinoutuu. Silloin kannattaisi antaa vaikkapa kauralimaa tai -maitoa, joka olisi vähän hapatettua, tai pastöroimatonta vuohenmaitoa, jottei entsyymitoiminta kärsisi turhan paljoa.

Havupirtin hoito-ohjelma aloitetaankin aina entsyymien aktivoimisella. Ruokailun aluksi nautitaan aina jotakin hapatetta, sillä ne vilisevät entsyymejä.

Jos verrataan vaikkapa kaalia tai porkkanaa niiden hapatettuihin sisaruksiin, niissä on yli puolet enemmän entsyymejä.

Myös meillä Havupirtissä valmistetussa salaattikastikkeessa, jonka hapatteen kera ruokailun yhteydessä nautimme, on runsaasti entsyymejä.

Mikroaaltouuni tuhoaa ruoansulatusentsyymejä, koska se muuttaa ruoan molekyylirakennetta. Tämän huomaa usein vähitellen mielen tasolla niin, että tulee lyhytjännitteisyyttä, hektisyyttä ja sisäisen rauhan puutetta. Mitä pidempi kestoinen ja matalatehoisempi ruoanvalmistustapa on kyseessä, sitä vähemmän se tuhoaa entsyymejä.


Entsyymit muodostuvat aminohapoista

Entsyymit muodostuvat aminohapoista ja ovat sen myötä valkuaisainejohdannaisia ja tekevät varsinaisen työn ruoansulatuksessa ja melkeinpä kaikessa aineenvaihdunnassa.

Aineenvaihduntasairaudet ovat lisääntyneet Suomessa, sillä olemme jo pidemmän aikaa käyttäneet runsaasti vieraiden kulttuurien tuotteita ja pitkälle jalostettuja ruoka-aineita. Pakastaminenkin tuhoaa runsaasti entsyymejä. On parempi, että jos ruokaa valmistetaan paljon, sitä pidetään kylmässä ja voidaan lämmittää sen verran kuin kulloinkin syödään.

Pakasteet kannattaa sulattaa hyvin hitaasti. Esimerkiksi marjoille parempi vaihtoehto on pakastaminen kuin kuivattaminen, koska pakastettaessa marja on suojakuorensa sisällä. Pakastettu, oikeaan juureen leivottu hapanleipä, jossa on maitohappobakteereja, pitää sulattaa hitaasti.

Leipä laitetaan mieluiten pellavapyyhkeen sisään ja jääkaappiin tai kylmiöön hitaasti sulamaan. Samalla tavalla kuin pakastettu ruistaikinajuuri myös sulatettu leipä lähtee elämään. Mutta jos sulattaa leivän tai sen juuren mikrossa, se ei lähde elämään.


ENTSYYMIT LÄSNÄ KAIKISSA ELINTOIMINNOISSA

Entsyymeitä tarvitaan ruoan sulattamiseen sekä munuaisten, maksan, haiman, keuhkojen ja muiden sisäelimien ja rauhasten toimintaan. Monille on yllätys se, että entsyymeitä tarvitaan myös hengityksessä, nukkumisessa, syömisessä, paastossa, työnteossa ja jopa ajattelemisessa.

Suoliston hyvä bakteerikanta edesauttaa entsyymitoiminnan parantamista. Esimerkiksi toipilaalle tulisi antaa paljon entsyymipitoista ruokaa. Ruoansulatus ja aineenvaihdunta eivät pysty sairaustilassa nostamaan entsyymimäärää niin korkealle, että immunologinen järjestelmä hyötyisi siitä. Tähän perustui alun perin myös elävä ravinto, jonka kehitti itsensä syövästä ravinnolla parantanut Ann Wigmore.

Elävässä ravinnossa on runsaasti entsyymejä, koska niitä on runsaasti kuumentamattomassa ruoassa. Esimerkiksi leikkauksesta toipuvien ravinnon tulisi olla elävää ravintoa, johon kuuluu paljon hapattamalla valmistettuja elintarvikkeita. Jos syömme entsyymiköyhää ravintoa, omat entsyymimme kuluvat ruoan eläväksi tekevän osan aktivoimiseen.

Esimerkiksi vakavissa sairauksissa on parempi syödä graavattuja kaloja ja ilmakypsytettyä lihaa, kuten poroa, kuin kuumakypsytettyjä lihoja ja kaloja, sekä hapansalaattia kaikissa erilaisissa muodoissaan.

Entsyymejä tarvitaan myös nukkumisessa.

Kefiiri tai luomupiimä illalla siitepölyn tai melassin kanssa antaa entsyymejä, jotka edistävät syvempää unta. Myös yleinen välinpitämättömyys, haluttomuus ja mielenkiinnon väheneminen saattavat johtua entsyymien vähyydestä.

Olemme usein jo keski-iässä hyvin kuluneita ja valmiita siirtymään eläkkeelle ennen eläkeikää. Entsyymit auttavat muuttamaan sulatetun ruoan uudeksi lihas-, luusto-, hermo-ja rauhaskudokseksi. Entsyymien tutkimusten yhteydessä on havaittu, että hermosoluja eli aivosoluja syntyy kuten muitakin soluja, vaikka ennen väitettiin, että uusia hermosoluja ei synny.

Entsyymit ovat myös välttämättömiä hormonien muodostumiselle, jotka puolestaan ohjailevat ja säätelevät kaikkia aineenvaihduntaprosesseja kehossa. Ruokaentsyymejä on kaikessa tuoreessa ruoassa, ja niitä tunnetaan noin 30 erilaista.

Kolme tuoteryhmää menee kuitenkin ylitse muiden: maitohappobakteerisalaatit, vilja, joka on vedessä liotettu ja syödään raakana, ja marjat, etenkin puolukkasurvos.

Kun puolukka survotaan ja laitetaan puutiinuun, sen entsyymikirjo lisääntyy edelleen. Suomalainen ruokavaliohan on talviaikana tukeutunutkin usein juuri puolukkasurvokseen.

ENTSYYMIT MAHDOLLISTAVAT ELÄMÄN

Ruoka pitäisi pureksia hyvin, koska sylki tuottaa entsyymejä syötyyn ruokaan. Mahan alaosassa erittyy suolahappoa, jos on syöty rasvoja ja rikkiä. Sitten erittyy pepsiinihappoa, jos on syöty valkuaista, ja betaiinihappoa, jos on syöty hiilihydraatteja ja kalkkia.

Näiden happojen pitää sekoittua ruokamassaan, jotta aineenvaihduntaentsyymit sekoittuvat siihen. Jos ruokaa sulattavat hapot eivät ole toimineet oikein, entsyymitoiminta menee sekaisin. Seuraa suolistohäiriöitä, imeytymisongelmia ja ravintoaineiden pilkkoutumisongelmia.

Aineenvaihduntaentsyymejä, jotka tekevät aineenvaihduntatyötä sidekudoksissa, on noin 1300 erilaista.

Voimakkaimpia entsyymejä ovat kuitenkin ruoansulatusentsyymit, mistä syystä ruoansulatustapahtumaan pitäisi kiinnittää tärkein huomio, jotta ruoka sulaisi rakenneosikseen.

Jos se ei tapahdu oikein, syntyy allergiaherkkyyttä, ja iho alkaa poistaa sellaisia aineita, jotka eivät ole sulaneet. Elimistö ei poista hyvin sulaneita ruoka-aineita ihon kautta ulos, mutta se poistaa kylläkin kuona-aineita. Päästäksemme allergioiden kanssa tasapainoon, ruoansulatus on saatava toimimaan.

Vitaaliaineet eivät toimi ilman entsyymejä; elämä on kiinni entsyymeistä.

Mitä enemmän ihmisellä on entsyymikapasiteettia, sitä paremmin entsyymit toimivat. Kannattaa suoda itselleen se, että aloittaa ruokailun pienellä määrällä jotain hapatetta ja käyttää tuoretta viljaa veteen sekoitettuna, sillä tämänkaltainen kombinaatio on helppo toteuttaa.

VINKKI

Kauran kanssa on hyvä käyttää pieniä määriä jotakin toista viljaa, kuten ruista tai spelttiä, jotta kaurassa oleva fytiinihappo eli B-ryhmän vitamiinit pilkkoutuisivat. Kaurassa itsessään ei ole fytaasientsyymiä, joka pilkkoo fytiiniä.